Zware vuurwapens aangetroffen bij internationaal onderzoek

Zware vuurwapens aangetroffen bij internationaal onderzoek

Geplaatst op 30 januari 2024, om 17:20 uur

ROTTERDAM – Op maandagochtend heeft de politie in Rotterdam een aanzienlijke hoeveelheid zware vuurwapens aangetroffen en zes verdachten aangehouden als gevolg van een uitgebreid onderzoek uitgevoerd door de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies, onder leiding van het Landelijk Parket, in nauwe samenwerking met de hulpdiensten in Colombia en Spanje.

Dit onderzoek werd geïnitieerd op basis van onderschepte en ontcijferde berichten afkomstig van het cryptoplatform Sky ECC. Deze informatie leidde tot het vermoeden dat een 47-jarige vrouw met zowel Nederlandse als Colombiaanse nationaliteit zich bezighield met grootschalige drugshandel vanuit Zuid-Amerika. Ze wordt verondersteld rechtstreeks betrokken te zijn geweest bij de invoer van een onderschepte partij van 230 kilogram cocaïne in Spanje. In het criminele circuit wordt zij beschouwd als een belangrijke speler in de cocaïnehandel, die aanzienlijke winsten genereert. Ze wordt zelfs aangeduid als de ‘godmother’ van Amsterdam. In 2017 werd ze al veroordeeld voor haar betrokkenheid bij drugssmokkel.

Na enkele maanden intensief rechercheonderzoek had de politie voldoende informatie verzameld om op maandag over te gaan tot de arrestatie en huiszoekingen. Aanhoudingen vonden plaats in Nederland en Colombia, en er werden doorzoekingen uitgevoerd. Op maandag 29 januari werd de 47-jarige vrouw op verzoek van de Nederlandse autoriteiten in Colombia aangehouden, waarbij ook huiszoekingen werden verricht. In Nederland werden vijf verdachten aangehouden in Amsterdam, Zoetermeer, Schiedam en Ridderkerk, variërend in leeftijd van 29 tot 62 jaar en met zowel de Nederlandse als Nigeriaanse nationaliteit. Enkele van deze aanhoudingen werden uitgevoerd door de Dienst Speciale Interventies en het Team Parate Eenheid uit Rotterdam. Bij doorzoekingen van 29 panden verspreid over Amsterdam, Diemen, Aalsmeer, Purmerend, Rotterdam, Spijkenisse, Schiedam, Ridderkerk en Zoetermeer deed de politie belangrijke ontdekkingen.

In verschillende woningen werden vuurwapens aangetroffen, waaronder een indrukwekkend arsenaal aan (automatische) vuurwapens en zelfs een raketwerper in een woning in Rotterdam-Zuid, die gebruiksklaar bleek te zijn. In totaal werden meer dan 25 vuurwapens en bijbehorende munitie in beslag genomen, evenals kilo’s cocaïne, meer dan 400.000 euro in contanten, voertuigen, sieraden en elektronische opslagmedia. Uitleveringsverzoeken zijn ingediend voor de vrouw aan Colombia, terwijl de mannen op 1 februari 2024 worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De verdenkingen zijn gebaseerd op informatie afkomstig van Sky ECC, een versleutelde berichtendienst die veelvuldig werd gebruikt door criminelen. De ontmanteling van dergelijke versleutelde chatdiensten heeft de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies van de politie in staat gesteld miljoenen chatberichten te traceren, wat heeft geleid tot de arrestatie en veroordeling van talrijke verdachten tot lange gevangenisstraffen.

Foto: Politie