Meeluisteren gesprekken zorgt voor zes aanhoudingen in bankhelpdeskfraudezaak

Meeluisteren gesprekken zorgt voor zes aanhoudingen in bankhelpdeskfraudezaak

Geplaatst op 30 januari 2024, om 10:43 uur

AMSTERDAM – Dertig personen zijn voor meer dan 70.000 euro opgelicht door criminelen die zich voordeden als bankmedewerkers. Zes verdachten zijn geïdentificeerd en gearresteerd na grondig politieonderzoek. Kort voor hun arrestaties kon de politie live meeluisteren terwijl de verdachten vermoedelijk bezig waren met het oplichten van nieuwe slachtoffers. De arrestaties vonden plaats in Amsterdam, vorige week woensdag.

De politie verdenkt de verdachten ervan dat ze op grote schaal phishingmails hebben verstuurd, waarbij ze zich onder andere voordeden als de KvK of DigiD. Slachtoffers die via deze mails persoonlijke informatie achterlieten, werden meestal een dag later gebeld door een zogenaamde bankmedewerker die beweerde dat ze het slachtoffer waren geworden van een hack. De slachtoffers werden vervolgens overgehaald om de software ‘Anydesk’ te installeren, waarmee de criminelen op afstand de computer van de slachtoffers konden besturen en via internetbankieren duizenden euro’s weg konden sluizen. In sommige gevallen kwamen de verdachten zelfs aan de deur om pinpassen of andere waardevolle spullen op te halen. De totale schade bedraagt ongeveer 70.000 euro.

De exacte rol van de zes verdachten bij deze oplichtingspraktijken moet nog verder worden onderzocht door de politie. Dankzij meerdere aangiften in Utrecht en omgeving kon de politie in Stad-Utrecht een onderzoek starten. Hieruit bleek al snel dat 30 personen verspreid over het hele land slachtoffer waren geworden van dezelfde verdachten. Intensief politiewerk stelde rechercheurs in staat om live te luisteren naar de verdachten terwijl ze te werk gingen, wat uiteindelijk leidde tot hun arrestatie op 24 januari in Amsterdam.

De verdachten zijn afkomstig uit Amsterdam, Almere en Heemskerk en variëren in leeftijd van 23 tot 48 jaar oud. Vijf van hen zitten momenteel in hechtenis en worden ondervraagd. Bij de arrestaties werden ook pinpassen en verschillende communicatiemiddelen zoals laptops en telefoons in beslag genomen. Er wordt verwacht dat er tijdens verder onderzoek nog meer slachtoffers naar voren zullen komen.