12 jaar cel geëist tegen vader die baby zou hebben verkracht en mishandeld

12 jaar cel geëist tegen vader die baby zou hebben verkracht en mishandeld

Geplaatst op 30 januari 2024, om 18:00 uur

OMMEN – De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank een gevangenisstraf van 12 jaar geëist tegen een man uit Ommen. Hij stond terecht voor de poging doodslag, zware mishandeling en verkrachting van zijn zeer jonge dochtertje. De moeder heeft volgens het OM nagelaten om haar kindje te beschermen en hoorde om die reden 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk, tegen zich eisen.

In het voorjaar van 2022 werd een baby uit Ommen twee keer in het ziekenhuis opgenomen. De eerste keer was in februari 2022, op het moment dat de baby vier weken oud was. De officier van justitie houdt de vader verantwoordelijk voor het hersenletsel en de ribbreuken die destijds werden geconstateerd en kwalificeert dit als een poging doodslag. In mei 2022 werd bij het kindje zeer ernstig genitaal letsel geconstateerd. Dit letsel kan volgens deskundigen alleen veroorzaakt zijn door penetratie en is daarom ten laste gelegd als verkrachting. Ook in mei blijkt de baby blauwe plekken en ribbreuken te hebben. Dit staat als zware mishandeling op de tenlastelegging van de vader. Hij werd op 30 mei 2022 aangehouden en zit sinds die tijd in voorlopige hechtenis.

De moeder werd tegelijk met de vader aangehouden, maar in vrijheid gesteld. In de resultaten van het onderzoek zag het OM wel voldoende aanleiding om ook de moeder te dagvaarden. Uiteindelijk ziet de officier van justitie onvoldoende bewijs voor betrokkenheid van de moeder bij de poging doodslag in februari 2022. Maar voor het OM staat vast dat moeder wel heeft nagelaten om haar kindje in veiligheid te brengen, terwijl er zeer verontrustende signalen waren over mogelijke mishandeling door haar partner. Door niet in te grijpen heeft ze willens en wetens het risico aanvaard dat haar echtgenoot door zou gaan met het aanbrengen van letsel en dit is ook daadwerkelijk gebeurd. Beide ouders zijn geobserveerd in het Pieter Baancentrum, maar daarbij zijn geen stoornissen geconstateerd. Dit betekent dat beide ouders volledig toerekeningsvatbaar zijn.

In het requisitoir stond de officier van justitie stil bij de emoties, vragen en onbegrip die deze zaak oproept. Betrokkenen bij het onderzoek hebben volgens de officier van justitie vaak gehoopt dat er toch een andere, medische verklaring was voor het letsel. Maar de rapportages van deskundigen wijzen er duidelijk op dat alle geconstateerde letsels zijn toegebracht. Op de vraag hoe en waarom is tot op heden geen antwoord gekomen: ‘’Degene die haar dit heeft aangedaan, haar vader, vertelt het niet. En haar moeder, die haar had moeten beschermen, blijft – tegen beter weten in – zeggen dat ze nergens van wist. Dat reken ik beiden zwaar aan.’’ De vader heeft volgens de officier van justitie alles wat een ieder als onwerkelijk en onmenselijk betitelt, toch gedaan: ‘’Hij heeft zijn eigen kwetsbare kind voor het leven beschadigd. Op een gruwelijke manier.’’ Hiervoor vindt het OM een gevangenisstraf van 12 jaar passend. De moeder heeft volgens de officier van justitie haar ogen gesloten voor het geweld dat haar baby mogelijk werd aangedaan. Hiervoor is 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, passend.