Appen achter het stuur? Politie kan rijbewijs voor twee weken afpakken

Appen achter het stuur? Politie kan rijbewijs voor twee weken afpakken

Geplaatst op 27 januari 2024, om 18:23 uur

HASSELT/LIMBURG – Automobilisten die betrapt worden op het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden in Belgisch-Limburg kunnen vanaf 1 februari hun rijbewijs voor twee weken kwijtraken. Deze maatregel geldt ook voor Nederlanders die in de grensprovincie rijden. Een woordvoerder van het parket heeft dit bevestigd.

Concreet betekent dit dat iedereen die zijn of haar mobiele telefoon of een ander mobiel apparaat met een scherm gebruikt tijdens het rijden, zijn of haar rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen moet inleveren. Na deze periode kan het rijbewijs worden opgehaald op het politiebureau. Daarnaast volgt er ook een boete. Het doel van deze maatregel is om bij te dragen aan veiliger verkeer.

Volgens studies is mobiel telefoongebruik tijdens het rijden betrokken bij 8 procent van de dodelijke verkeersongevallen in Belgisch-Limburg, wat resulteert in 50 doden en 4500 gewonden per jaar. Er zijn in het verleden herhaaldelijk acties geweest om bestuurders te betrappen op het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur in deze provincie, met grote aantallen overtreders tot gevolg.

In Nederland kunnen bestuurders die betrapt worden op het gebruik van een telefoon tijdens het autorijden een boete van 380 euro verwachten.