92 klimaatactivisten Extinction Rebellion opgepakt

92 klimaatactivisten Extinction Rebellion opgepakt

Geplaatst op 13 januari 2024, om 17:25 uur

NIJMEGEN – Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben zaterdagmiddag verschillende wegen in Nijmegen geblokkeerd met een protestactie. In totaal zijn 92 activisten door de politie aangehouden. Ondanks de aankondiging van burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen dat Extinction Rebellion mocht demonstreren maar niet mocht blokkeren, kozen de activisten er toch voor om wegen te blokkeren.

In de Tweede Walstraat werden de demonstranten na een wandeling van 37 minuten door het centrum van Nijmegen door de politie gestopt en gevraagd om terug te keren naar het Kronenburgerpark. Ze kregen hiervoor vijf minuten de tijd. In reactie hierop gingen de Extinction Rebellion-leden op de weg zitten. Na ongeveer een half uur werden ze één voor één door de politie verwijderd, in een gereedstaande bus geplaatst en gearresteerd. Ondertussen had een andere groep XR-activisten zich op de Oranjesingel opgesteld, een belangrijke toegangsweg tot Nijmegen. Ook zij werden één voor één door de politie van de weg gehaald. Sommige activisten hadden zich aan elkaar vastgeketend, waardoor de politie slijptollen nodig had om hen te verwijderen.

De laatste blokkade veroorzaakte aanzienlijke verkeersopstoppingen rondom Nijmegen. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen had eerder op zaterdagochtend geprobeerd de demonstranten in het Kronenburgerpark te houden, maar de activisten negeerden deze oproep. Extinction Rebellion protesteerde sinds zaterdagmiddag 12.00 uur in Nijmegen tegen de bouw van een nieuwe energiecentrale in Nijmegen-West, waar ook een gasgestookte centrale wordt gepland. Ondanks het verbod om het Kronenburgerpark te verlaten, vertrokken de activisten onder politiebegeleiding naar het centrum van Nijmegen. Na enkele kleine blokkades en een lawaaiprotest werden ze uiteindelijk gestopt in de Tweede Walstraat. Enkele activisten werkten vrijwillig mee en gingen naar de bus, terwijl anderen passief verzet boden en door de politie werden opgepakt en naar de bus werden gebracht. Later verraste een andere groep activisten de politie en de gemeente door de Oranjesingel te blokkeren. De politie verzocht hen om te vertrekken, en auto’s werden al tegengehouden op het Keizer Karelplein, wat leidde tot files tot in Lent.

Foto’s: Persbureau Heitink