300.000 euro aan goud in theeverpakkingen, vrouw (45) aangehouden

300.000 euro aan goud in theeverpakkingen, vrouw (45) aangehouden

Geplaatst op 11 januari 2024, om 17:46 uur

SCHIPHOL – Op 21 december 2023 ontdekte de Douane tijdens een bagage controle op Schiphol goudstaven bij een passagier die niet waren aangegeven, meldt de Douane donderdagmiddag.

De 45-jarige vrouwelijke passagier had het goud verborgen in thee verpakkingen en kon geen logische verklaring geven voor haar acties. De goudstaven hadden een waarde van € 300.000 en een goudgehalte van 99,9%. Personen die meer dan € 10.000 aan geld of andere liquide middelen de grens overbrengen, zijn verplicht hiervan aangifte te doen. De vrouw kon tijdens de controle aan de gate niet aantonen dat zij dit had gedaan. Na verdere ondervraging door deskundigen van de Douane kon zij evenmin een logische verklaring geven voor de herkomst van het goud. Het goud is in beslag genomen. De vondst werd gedaan tijdens een controle van de ruimbagage van de vrouw, die was aangekomen op Schiphol via een vlucht uit Argentinië en van plan was om door te reizen naar China. De vrouw werd op verdenking van het schenden van de aangifteplicht voor liquide middelen en witwassen aangehouden door de FIOD. Ze heeft tot 2 januari 2024 in voorlopige hechtenis gezeten. Nadat ze afstand had gedaan van het goud en een boete van € 25.000 had betaald, werd ze vrijgelaten.

De aangifteplicht voor liquide middelen boven € 10.000 is bedoeld om witwassen en de financiering van terrorisme te bestrijden en wordt gehandhaafd door de Europese Unie (EU). In het afgelopen jaar heeft de Douane op Schiphol 72 verdachten aan de FIOD en de Koninklijke Marechaussee overgedragen op verdenking van witwassen, waarbij in totaal € 3,2 miljoen was betrokken.

Foto: Douane