Dakloze man (35) sterft op parkeerplaats, Arnhem wil buitenslapers naar binnen halen vanwege vrieskou

Dakloze man (35) sterft op parkeerplaats, Arnhem wil buitenslapers naar binnen halen vanwege vrieskou

Geplaatst op 8 januari 2024, om 13:49 uur

ARNHEM – Arnhem is intensief bezig om daklozen te beschermen tegen de kou, met gevoelstemperaturen diep onder nul. Vanaf maandagnacht zullen teams actief daklozen opzoeken. Helaas was deze hulp voor een 35-jarige man te laat; hij overleed afgelopen weekend in Arnhem-Zuid. Gevonden op een parkeerplaats bij de Olympus, nabij de Rijnhal, overleed hij ter plekke ondanks reanimatiepogingen. De politie bevestigt aan De Gelderlander een natuurlijke dood.

Tonnie van den Herik, bekend als ‘moeder van de Arnhemse daklozen’, luidde de noodklok over de tragedie en uitte haar verdriet op Facebook. De man bezocht met zijn moeder vaak haar opvang. Van den Herik herinnert hem als een lieve, rustige jongen. Ze vertelt over hun strijd om onderdak, gehinderd door hun vele tassen, maar altijd welkom bij haar opvang.

Van den Herik, die veel daklozen kent, vernam over hun situatie. Moeder en zoon sliepen vaak buiten en zochten soms onderdak bij de Remise. De nacht van het incident konden ze daar niet terecht. Van den Herik beschrijft de jongen als iemand die blikjes verzamelde voor statiegeld, en vermoedt dat hij aan een hartstilstand overleed. Zijn moeder is diepbedroefd. Van den Herik had hen nog onlangs geholpen met kleding en een regenjas.

De gemeente Arnhem reageert terughoudend vanwege privacy, maar neemt maatregelen om daklozen te beschermen tegen de koude. Medewerkers van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden hebben een overzicht gemaakt van daklozen in de stad. Met de verwachte gevoelstemperatuur van min tien graden, is het vorstprotocol geactiveerd.

Het Rode Kruis benadert nu actief daklozen ’s nachts voor opvang, en er zijn extra bedden beschikbaar gesteld in opvangcentra, volgens wethouder Maurits van der Geijn (Volt).

Foto’s: Persbureau Heitink