Komende dagen gevoelstemperatuur tot -12

Komende dagen gevoelstemperatuur tot -12

Geplaatst op 7 januari 2024, om 15:13 uur

BINNENLAND – De aankomende periode wordt het flink koud, met temperaturen die lokaal dalen tot -9 graden. Door de sterke wind kunnen de gevoelstemperaturen ’s nachts echter zakken tot rond de -12 graden. Hardlopers die ’s ochtends op pad gaan, doen er goed aan zich extra warm aan te kleden, adviseert Buienradar-meteoroloog Philippe Schambergen.

Na een extreem nat jaar en aanhoudende regenweken, breekt er nu een periode van kou aan. De koude lucht die nu in Zweden heerst, beweegt richting ons gebied, zij het via een omweg, zo legt Schambergen uit in een gesprek met RTL Nieuws. Vannacht wordt in heel Nederland vorst verwacht, met temperaturen tot -5 graden in het binnenland. Vanaf morgen wordt op veel plaatsen matige vorst verwacht, met temperaturen onder de -5 graden en lokaal zelfs -8 of -9 graden.

In het westen van het land zal het minder koud zijn, maar daar worden morgennacht toch temperaturen tot -5 graden verwacht. “In de buurt van water, zoals het IJsselmeer, zal het minder koud zijn doordat de wind het wateroppervlak iets opwarmt,” zegt Schambergen. Op de Waddeneilanden wordt lichte vorst verwacht met temperaturen rond de -2 graden.

De komende dagen zal het overal in het land aanzienlijk kouder aanvoelen dan de werkelijke temperatuur door de aanhoudende wind, die met windkracht 3 tot 4 blijft waaien. “Bij een temperatuur van -5 en windkracht 4 voelt het aan als -12,” aldus Schambergen. “We krijgen dus de komende nachten en ochtenden te maken met gevoelstemperaturen ver onder de -10, omdat de wind aanhoudt.”

Foto: Venema Media