Chinooks ingezet om nooddam te maken in Maastricht

Chinooks ingezet om nooddam te maken in Maastricht

Geplaatst op 6 januari 2024, om 13:05 uur

MAASTRICHT – Defensie is vandaag met 2 Chinook-transporthelikopters actief boven Maastricht. De toestellen gaan de militairen bijstaan die sinds gisteren Rijkswaterstaat ondersteuning bieden bij de opbouw van een nooddam. In de Limburgse stad brak eerder deze week een overlaatdam door vanwege hoog water. De helikopters laten netten met zware stenen in het snel stromende water zakken om het gat in de dam te dichten.

Genisten van de landmacht zijn gisteren al begonnen met de aanleg van een veerverbinding tussen de oost- en westoever van de Maas. In de avond en nacht hebben de militairen de verbinding afgebouwd. Vanochtend is groot materieel, waaronder een graafmachine van 45 ton, naar de overkant gebracht. Hiermee kan de civiele aannemer een tijdelijke dam opbouwen.

Militair werkpaard
De CH-47F Chinook MYII CAAS is de grootste transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht. De helikopter met de karakteristieke tandemrotor is uitermate geschikt voor het vervoeren van grondtroepen, materieel, wapens, proviand en andere voorraden. Het toestel staat wereldwijd bekend als multifunctioneel militair werkpaard. De Chinooks zijn onderdeel van het Defensie Helikopter Commando.

Foto’s Orange Media