50.000 kippen dood na grote uitslaande brand

50.000 kippen dood na grote uitslaande brand

Geplaatst op 3 januari 2024, om 04:06 uur

PUIFLIJK – Tijdens een grote uitslaande brand in een stal in Puiflijk, Gelderland, zijn ongeveer 50.000 kippen om het leven gekomen. Dat meldt Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

De brand ontstond vannacht in een van de stallen. Een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft aan de NOS gemeld dat de sterke wind door storm Henk de snelle verspreiding van het vuur bevorderde. De brandweer heeft ervoor gekozen de stal gecontroleerd te laten uitbranden, terwijl een nabijgelegen stal, waar eveneens ongeveer 50.000 kippen verblijven, actief wordt besproeid om verspreiding van de brand te voorkomen.

De brand werd opgemerkt door werknemers van het bedrijf die nabij de stallen wonen. Zij alarmeerden de hulpdiensten via 112, maar het was helaas onmogelijk om de kippen te redden. Ook de brandweer kon de dieren niet meer uit de stal halen vanwege de snelle verspreiding van de brand en het grote gevaar voor de brandweerlieden.

Er is een brandwerende scheiding tussen de twee stallen. In de getroffen stallen waren geen sprinklers aanwezig, wat volgens de woordvoerder niet verplicht is voor stallen van deze omvang. De panden bevatten geen asbest. Desondanks wordt buurtbewoners aangeraden hun ramen en deuren gesloten te houden vanwege de rookontwikkeling. Ok de Maas en Waalweg N322 is afgelopen voor de veiligheid vanwege de rookontwikkeling.

Foto’s: Dennis Peters & Roland Heitink