Viskotter na drie weken los van zandbank

Viskotter na drie weken los van zandbank

Geplaatst op 16 december 2023, om 17:16 uur

ZANTVOORT – De viskotter die al sinds 22 november vastlag op een zandbank nabij Zandvoort, is uiteindelijk vrijgekomen. De reddingsoperatie startte om 16.30 uur, uitgekiend tijdens het hoogtij. De gebeurtenis, die live werd uitgezonden door NH Nieuws, trok zowel online als ter plaatse veel kijkers, die zagen hoe de boot al snel weer koers zette naar open zee.

Voor deze vierde en succesvolle poging om de kotter los te krijgen, werd een sterke kabel ingezet, geleverd door een Friese schipper van een expertbedrijf uit Harlingen. Deze kabel had een draagvermogen van 136 ton en maakte de operatie effectief. Kort na het begin van de operatie was de ‘Black Jack’ al los.

Vorige pogingen, zoals een eerdere op donderdag, hadden geen succes. Bij die gelegenheid faalde de koppeling tussen de kabel en de sleepboot, en kon niet op tijd gerepareerd worden voor het einde van het hoogtij.

Dit keer was de operatie echter een succes, en de kotter is nu onderweg naar de haven van IJmuiden, de thuisbasis van de eigenaar.

Foto’s: Michel van Bergen