Verdachte vast in onderzoek naar crimineel ondergronds bankieren

Verdachte vast in onderzoek naar crimineel ondergronds bankieren

Geplaatst op 8 december 2023, om 14:42 uur

HAARLEM – Een 39-jarige man uit Haarlem, verdacht van grootschalig witwassen van criminele gelden en de handel in verdovende middelen als onderdeel van een georganiseerd crimineel samenwerkingsverband, is op Ibiza aangehouden en zal binnenkort worden overgeleverd.

Op 21 november werd de arrestatie van de Haarlemse man uitgevoerd tijdens zijn verblijf op Ibiza. Op diezelfde dag werden tevens drie woningen en twee kluizen doorzocht. Tijdens deze doorzoekingen werd ongeveer € 140.000 in contanten in beslag genomen, samen met cryptovaluta, bankrekeningen, waardevolle horloges, designer damestassen, kostbare wijnen, extra bankrekeningen en een voertuig.

Het onderzoek werd gestart door de politie Noord Holland op 23 januari 2023. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie die zich bezighoudt met het internationaal vervoeren van grote hoeveelheden contant geld voor derden en de handel in verdovende middelen. Uit het onderzoek blijkt dat deze organisatie meer dan 6 miljoen euro heeft verplaatst, vermoedelijk afkomstig van strafbare feiten. De verdachte maakte gebruik van cryptocommunicatie. Hij kon mede worden geïdentificeerd aan de hand van een Ikea-tapijt dat te zien was op foto’s van stapels bankbiljetten die hij via crypto communicatie uitwisselde. Het onderzoek is momenteel nog gaande.