Acht verdachten aangehouden in verband met grootschalige berovingen via datingsites

Acht verdachten aangehouden in verband met grootschalige berovingen via datingsites

Geplaatst op 5 december 2023, om 21:14 uur

UTRECHT – Tientallen ouderen zijn in de afgelopen maanden slachtoffer geworden van oplichting en beroving via datingsites en apps. Het politieonderzoek heeft geleid tot de arrestatie van acht verdachten uit Utrecht. Deze verdachten richtten zich doelbewust op oudere mannen en beroofden hen van aanzienlijke sommen geld en waardevolle spullen. De politie heeft de verdachten op 5 december aangehouden.

In totaal zijn twintig mannen van 75 jaar en ouder benaderd via verschillende online datingsites en apps. De daders deden zich voor als potentiële afspraakjes en vroegen vooraf of de slachtoffers waardevolle bezittingen of geld in huis hadden. Vervolgens probeerden ze een ontmoeting te regelen om de woningen van de slachtoffers leeg te roven. Deze berovingen gingen vaak gepaard met verschillende tactieken, waaronder het lokken van slachtoffers uit hun woning, drogering en zelfs vastketenen. In totaal hebben de daders meer dan 350.000 euro buitgemaakt aan geld en waardevolle spullen, zoals sieraden en goud.

Een grondig onderzoek leidde al snel naar een netwerk van verdachten in Utrecht, bestaande uit zowel mannen als vrouwen, die vermoedelijk verschillende rollen speelden bij deze berovingen. Op 5 december zijn zeven verdachten tijdens een gecoördineerde actie gearresteerd, terwijl een andere verdachte al in hechtenis zat. Meer arrestaties worden verwacht.

Daarnaast zijn er huiszoekingen uitgevoerd, waarbij onder andere meerdere voertuigen in beslag zijn genomen. De huiszoekingen hebben ook zorgen geuit over de leefomstandigheden van thuiswonende kinderen, wat heeft geleid tot meldingen bij Veilig Thuis.

Naast strafrechtelijke maatregelen onderzoekt de gemeente Utrecht in samenwerking met andere partners verdere maatregelen om de daders te begeleiden naar een leven zonder criminaliteit. Dit kan onder andere bestaan uit preventie, hulpverlening, scholing, maatschappelijk werk en zorg.

De oplichtings- en berovingspraktijken via datingsites vonden plaats in verschillende delen van Nederland. De slachtoffers die zich bij de politie hebben gemeld, komen uit diverse provincies en steden zoals Assen, Amsterdam, Den Bosch, Heerlen en Utrecht. De politie vermoedt dat het werkelijke aantal slachtoffers en de totale schade waarschijnlijk veel hoger zijn dan gemeld.