75 dieren gered uit ernstig verwaarloosde woning

75 dieren gered uit ernstig verwaarloosde woning

Geplaatst op 23 november 2023, om 11:44 uur

OLDAMBT – De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft 75 dieren gered uit een woning in Oldambt. De woning waarin deze dieren werden aangetroffen, verkeerde in dusdanig vervuilde staat dat de dieren leefden te midden van dikke lagen van hun eigen uitwerpselen. Helaas heeft een kat het niet overleefd, zoals gemeld door het LID.

De vrouw in kwestie nam dieren in huis van mensen die afstand deden van hun huisdieren. Het is onduidelijk of zij van plan was om deze dieren opnieuw te plaatsen of dat zij van plan was om ze permanent op te vangen. De dieren verbleven zowel in het huis als in de schuur van de vrouw. Het LID is geschokt door de zeer ongunstige omstandigheden waarin deze dieren leefden. Ze bevonden zich in dikke lagen van hun eigen uitwerpselen, wat resulteerde in een extreem hoge concentratie ammoniak in de ruimtes. Een van de katten heeft de ongezonde situatie niet overleefd en is dood aangetroffen in de woning.

De inspectiedienst heeft in samenspraak met de Rijksdienst RVO en in samenwerking met de politie de dieren uit de situatie gehaald. De vrouw zal verantwoordelijk worden gesteld voor de kosten van het transport, de opvang en de (medische) verzorging van alle dieren. Daarnaast zal er een proces-verbaal worden opgemaakt.

In totaal zijn er 35 vogels, 24 katten, 8 konijnen, 6 honden, een cavia en een chinchilla gered. Het is nog niet duidelijk hoe deze situatie zo ernstig heeft kunnen escaleren.

Foto’s: Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming