Koninklijke Marechaussee rolt mensensmokkelnetwerk op

Koninklijke Marechaussee rolt mensensmokkelnetwerk op

Geplaatst op 14 november 2023, om 16:14 uur

De Koninklijke Marechaussee heeft vandaag in de regio Twente vijf mannen aangehouden. Onder de aangehouden personen zijn een 36-jarige, 40-jarige en 49-jarige man uit Hengelo en een 33-jarige en 37-jarige man uit Enschede. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een Syrisch mensensmokkelnetwerk dat vanuit Nederland opereerde. Het netwerk heeft tientallen migranten vanuit Syrië naar Europa gesmokkeld.

Het onderzoek dat tot deze aanhoudingen leidde, startte enkele maanden geleden na het aantreffen van een vreemdeling tijdens een controle Mobiel Toezicht Veiligheid in de grensregio. Dit incident bracht de Marechaussee op het spoor van het netwerk.

Uit het onderzoek blijkt dat het netwerk kwetsbare individuen smokkelden onder mensonterende omstandigheden. Voor hun reis naar Europa werden valse documenten gebruikt en betaalden de gesmokkelde personen bedragen tot wel 25.000 euro, vaak via underground banking.

Underground banking verwijst naar niet-gereguleerde financiële transactiesystemen die buiten de officiële bankkanalen opereren. Deze systemen worden soms ingezet voor het omzeilen van reguliere bankprocedures en worden vaak geassocieerd met illegale activiteiten zoals geldwitwassen en het financieren van criminele netwerken.

Na de aanhoudingen van vandaag, waarbij ongeveer honderd marechaussees betrokken waren met ondersteuning van de politie, zijn er doorzoekingen uitgevoerd in de woningen van de verdachten en in twee bedrijfspanden. Het onderzoek van de Marechaussee wordt voortgezet onder leiding van het Landelijk Parket. Meer aanhoudingen in de toekomst worden niet uitgesloten.