Vier aanhoudingen voor bankhelpdeskfraude

Vier aanhoudingen voor bankhelpdeskfraude

Geplaatst op 20 oktober 2023, om 11:50 uur

NAARDEN / KORTENHOEF – Donderdagavond 12 oktober heeft de politie vier jonge mannen aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. De mannen werden op heterdaad betrapt dankzij een zeer oplettende melder die de politie belde.

Bankhelpdeskfraude
Het is donderdagavond 12 oktober wanneer een 61-jarige vrouw uit Naarden werd gebeld door een zogenaamde bankhelpdeskmedewerker: haar rekening zou zijn gehackt. De persoon aan de telefoon weet het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Zelfs het nummer waarmee gebeld wordt leek echt van de bank afkomstig (dit heet spoofing). Het slachtoffer moest een computerprogramma downloaden waarmee de medewerker zogenaamd kon helpen om het geld veilig te stellen. Ook werd het slachtoffer gevraagd de pincode direct aan te passen door haar oude en haar nieuwe pincode in te spreken. Even later stond een ‘collega’ aan de deur om de pinpas van de 61-jarige vrouw op te halen. Met het eerder geïnstalleerde programma werd haar pinlimiet verhoogd door de oplichter, waarna meermaals voor forse bedragen werd gepind.

Oplettende melder
Diezelfde avond zag een zeer oplettende melder een man die zich verdacht gedroeg bij een pinautomaat en bij een geparkeerde auto in Kortenhoef. In de geparkeerde auto zaten nog drie inzittenden. De melder vertrouwde de situatie niet helemaal en belde daarop de politie. De politie haastte zich naar de pinautomaat en kreeg van de meldkamer te horen dat al eerder melding is gedaan van bankhelpdeskfraude. Ter plaatse kon de politie de vier verdachten aanhouden. Het betreft een 17-jarige jongen uit Almere, een 21-jarige man uit Almere, een 19-jarige man uit Almere en een 16-jarige jongen uit Beverwijk.

Dankzij de oplettende melder is een deel van het opgenomen geld teruggevonden: bij één van de verdachten werden meerdere pinpassen en een grote som geld aangetroffen. Een aantal pinpassen waren terug te leiden naar een andere bankhelpdeskfraudezaak uit Nederhorst den Berg. De politie heeft de zaak in verder onderzoek.

Voor het laatste nieuws uit Nederland kun je ons op volgen via de app:

Get it on Google Play

Get it on Apple Store

en door ons te volgen op: Facebook en Instagram