60 uur taakstraf geëist tegen agent voor het per ongeluk doodschieten van een 27-jarige man

60 uur taakstraf geëist tegen agent voor het per ongeluk doodschieten van een 27-jarige man

Geplaatst op 3 oktober 2023, om 14:34 uur

WAALWIJK– Voor de rechtbank in Utrecht is dinsdag een taakstraf van 60 uur geëist tegen een lid van een arrestatieteam voor het per ongeluk doodschieten van een 27-jarige man in Waalwijk. De man werd door de politie gezocht vanwege zijn vuurwapengevaarlijkheid, en op de avond van 17 maart 2022 werd een arrestatieteam ingezet om hem aan te houden. Tijdens de operatie schoot een van de teamleden per ongeluk en raakte de man dodelijk in zijn hals.

De rechtbank heeft onderzocht hoe het mogelijk was dat het dienstwapen afging, maar er bleken geen mankementen aan het wapen te zijn. Het protocol schrijft voor dat agenten en leden van arrestatieteams hun vinger niet op de trekker mogen houden, maar langs de zijkant moeten houden in dergelijke situaties. Deskundigen hebben aangegeven dat het mogelijk is dat het teamlid, aangeduid als XZ4007, dit correct heeft gedaan, maar dat een schrikreactie toch heeft geleid tot het overhalen van de trekker.

De officier van justitie benadrukte dat van een lid van een arrestatieteam wordt verwacht dat hij alle procedures strikt volgt en dat er hogere eisen aan hem worden gesteld dan aan een gewone burger of zelfs aan een agent. XZ4007 wordt verweten dat hij zijn vinger niet hoog genoeg op de slede heeft gehouden op het moment dat hij zijn vuurwapen op de verdachte richtte, wat als een ernstige fout wordt beschouwd.

De gevolgen van het incident zijn zwaar, zowel voor de nabestaanden als voor XZ4007 zelf, die zijn jongensdroom om lid te worden van een arrestatieteam zag vervagen na een carrière bij Defensie. Hij werd direct na het fatale schot uit zijn functie ontheven en zal moeten leven met de wetenschap dat hij een ernstige fout heeft begaan. Daarom acht de officier van justitie een taakstraf van 60 uur passend voor dood door schuld.