Drie verdachten aangehouden na cocaïnesmokkel via blikken cocospulp en ‘sportdrankjes’

Drie verdachten aangehouden na cocaïnesmokkel via blikken cocospulp en ‘sportdrankjes’

Geplaatst op 29 september 2023, om 15:50 uur

ROTTERDAM – Op donderdag 21 september werd in de Rotterdamse haven door de douane een container met diverse voedingsmiddelen uit de Dominicaanse republiek gecontroleerd. In deze container werd in totaal 18,6 kilo cocaïne gevonden.

De eerste lading zat verstopt in 72 blikken cocospulp. Toen deze opengemaakt werden zat er geen pulp in maar in totaal 18,6 kilo verdovende middelen. In vier trays met in totaal 96 flessen ‘sportdrank’ trof de douane daarnaast in vloeistof opgeloste cocaïne aan. In totaal ging het om 53 kilo vloeistof. De straatwaarde van de 18.6 kilo drugs is ruim 1,4 miljoen euro. De waarde van de opgeloste cocaïne kan pas berekend worden als de vloeistof in het laboratorium is onderzocht.

Dienst Regionale Recherche
Met het HARC-team, een samenwerking tussen de douane, de FIOD, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, als ondersteuning is de Dienst Regionale Recherche (DRR) van de Politie Eenheid Rotterdam direct een onderzoek gestart. Tijdens een inval in Barendrecht werden door het arrestatieteam drie verdachten van 29, 24 en 30 jaar oud uit Rotterdam aangehouden.

De 24-jarige en 29-jarige verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat de 29-jarige verdachte 14 dagen langer vast blijft zitten. De 30-jarige verdachte hoeft niet langer in de cel te blijven. De 24-jarige verdachte werd eerder al heengezonden. De twee verdachten die nu op vrije voeten zijn blijven wel verdachten in het onderzoek.

De drugs zijn vernietigd.