Zorgwekkende stijging explosies: ‘Dit excessief geweld moet stoppen’

Zorgwekkende stijging explosies: ‘Dit excessief geweld moet stoppen’

Geplaatst op 22 september 2023, om 08:25 uur

AMSTERDAM – De politie-eenheid Amsterdam is de afgelopen week maar liefst elf keer opgeschrikt door explosies. De impact op het veiligheidsgevoel van de bewoners is vanzelfsprekend enorm. Politiechef Frank Paauw deelt zijn zorgen over de problematiek, de aanpak en de benodigdheden vanuit overheidspartners.

Samenwerking
Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte – waar volop gewerkt en geleefd wordt – en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. “Dat moet stoppen,” aldus Frank Paauw. “De aanpak van de politie bestaat grotendeels uit de opsporing en de samenwerking met andere politie-eenheden en overheidsorganisaties. Die intensieve samenwerking stopt niet bij onze landsgrenzen, want de achterliggende conflicten en persoonlijke vetes doen dat vaak ook niet.”

Expertise
Met de sluiting van panden door de Burgemeesters is de acute dreiging vaak weg, maar het politiewerk gaat verder. Paauw: ‘Rechercheteams zetten alles op alles om te achterhalen wie er verantwoordelijk zijn: wie zijn de uitvoerders, de opdrachtgevers en de slachtoffers? Zijn er onderliggende verbanden? Het zijn vragen die niet eenvoudig te beantwoorden zijn en op alle vlakken van het politiewerk heel veel expertise, tijd en energie kosten.’

Heterdaad
Ook het feit dat de politie snel ter plaatste is, werpt zijn vruchten af. Dat leidde bij de explosies van afgelopen zaterdagochtend én woensdagmiddag al direct tot een aanhouding op heterdaad. In dit laatstgenoemde onderzoek deed de recherche vandaag een tweede aanhouding. ‘Een mooi succes, maar ook dit onderzoek gaat onverminderd verder en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten,’ aldus de hoofdcommissaris

Meldingsbereidheid
De politiechef roept alle inwoners van de eenheid Amsterdam op om meer informatie te delen en direct melding te doen van verdachte situaties. De gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én voor alle hulpverleners ter plaatse is bij dit soort praktijken vanzelfsprekend groot. Om de daders op te sporen heeft de politie alle burgers hard nodig. Zij kennen hun straat, hun wijk en hun bewoners tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Paauw: ‘Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang. Toch zien we desondanks dat er weinig informatie wordt gedeeld. Te vaak zijn de mensen uit de buurt, maar soms ook de slachtoffers zelf, zwijgzaam. Dat moet echt anders.’