FIOD doorzoekt woningen en bedrijfspand in onderzoek naar corruptie

FIOD doorzoekt woningen en bedrijfspand in onderzoek naar corruptie

Geplaatst op 15 september 2023, om 10:27 uur

APHEN AAN DEN RIJN – De FIOD heeft op 11 september drie mannen (64, 32 en 29 jaar) uit Alphen aan den Rijn en de gemeente Uithoorn aangehouden. Zij worden verdacht van corruptie, witwassen en valsheid in geschrift. Er zijn twee woningen en een bedrijfspand doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie, contante geldbedragen van 81.000 euro en 17.000 Amerikaanse Dollars, banksaldo en een woning.

Het vermoeden bestaat dat de 64-jarige man, voormalig inkoper van een groot Nederlands retail non-food bedrijf, steekpenningen heeft ontvangen van buitenlandse toeleveranciers in ruil voor een voorkeursbeleid voor hun producten. Hij wordt verdacht van niet-ambtelijke omkoping, witwassen en valsheid in geschrift. Met hulp van medeverdachten is vermoedelijk voor tonnen euro’s witgewassen.

Het onderzoek is gestart na een melding van een bank bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU) en staat onder leiding van het Functioneel Parket.