Gids onwel in kerktoren, brandweer zet hoogwerker in

Gids onwel in kerktoren, brandweer zet hoogwerker in

Geplaatst op 10 september 2023, om 22:08 uur

ZALTBOMMEL – Tijdens een rondleiding in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel is zondagmiddag een gids onwel geworden. Omdat de kerktoren niet makkelijk te bereiken is voor hulpdiensten, is de brandweer ingeschakeld. Bijna twee uur zijn de hulpdiensten bezig om de gids, die later wel weer bij bewustzijn was, te helpen. Beheerder Dico Weyenberg vertelt: “Ze maakt het naar omstandigheden gelukkig goed. Omdat ze aanspreekbaar was, hadden we ook de tijd en ruimte om uit te zoeken wat de beste manier was om haar naar beneden te krijgen.”

Torenbeklimming
Tijdens Open Monumentendag was de Sint-Maartenskerk open voor bezoekers. Ook waren er torenbeklimmingen om 14.00 en 15.15 uur. De toren bestaat uit vijf delen. De hoogste galerij ligt 62 meter boven maaiveld. “De gids was met een kleine groep bovenin de toren. Toen zij onwel werd, hebben de gasten meteen de ambulance gebeld. Zij hebben ontzettend goed gehandeld.”

Omdat de hoogwerker die beschikbaar was ‘maar’ tot dertig meter kon komen, werd de gids met een vacuümmatras tientallen meters naar beneden getild. “Vanaf daar kon ze met de hoogwerker naar beneden. Ze is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek.”

Vermoedelijk heeft de vrouw last gehad van de warmte. Weyenberg: “Buiten was het heet en in de toren was het ook warm. Hoewel de gids in goede conditie verkeerde kan dit toch de reden zijn. Ze is in goede handen.

Foto’s: Bart Meesters