OM eist 20 jaar tegen Arnhemmer voor moord, ‘verdachte maakte zich schuldig aan femicide’

OM eist 20 jaar tegen Arnhemmer voor moord, ‘verdachte maakte zich schuldig aan femicide’

Geplaatst op 6 september 2023, om 15:36 uur

ARNHEM – Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist 20 jaar gevangenisstraf tegen een 40-jarige Arnhemmer, voor het moedwillig om het leven brengen van zijn ex-vrouw. Die moord vond vorig jaar 18 augustus plaats in Arnhem. De officier van justitie vandaag in de rechtbank in Arnhem: “Het gaat hier niet simpelweg om de moord op een vrouw. Het gaat om de bezitterigheid van de partner, een vals gevoel van superioriteit. De verdachte maakte zich in de ogen van het Openbaar Ministerie schuldig aan femicide.”

De verdachte woont op die 18 augustus al enkele dagen op een ander adres, omdat de vrouw aan de verdachte heeft verteld dat ze van hem wil scheiden. De man koopt enkele uren voor het incident een mes bij de Action. Met dat mes op zak gaat hij naar de woning. Daar vertelt hij de kinderen: ‘wat je ook hoort. Kom niet naar boven’. Vervolgens gaat de verdachte naar boven en steekt en snijdt hij zijn slachtoffer tientallen keren.

De gealarmeerde politie treft op het adres de verdachte aan, met bloed op zijn kleren en in het bijzijn van de kinderen. De moeder is op dat moment al overleden, de verdachte wordt aangehouden. Het OM: “Zijn verhoren en de verklaringen van getuigen zijn doorspekt van een superioriteitsgevoel tegenover zijn vrouw, waar hij zeggenschap over meent te hebben. Deze vorm van geweld uit controledrang of jaloezie, werd al niet geaccepteerd en zal dat nooit mogen worden. Wat hij heeft gedaan wordt terecht met steeds hogere gevangenisstraffen bestraft.”

Volgens het Openbaar Ministerie was de verdachte tijdens zijn daad volledig toerekeningsvatbaar. Volgens het OM past daarom een lange celstraf en geen tbs-behandeling. De officier van justitie tijdens zijn requisitoir: “Ik vind het te onduidelijk gebleven of een eventuele stoornis invloed heeft gehad bij de beslissing van verdachte om zijn ex-vrouw te doden. De conclusie moet in mijn ogen zijn dat verdachte voor volledig toerekeningsvatbaar moet worden gehouden.”

Het OM geeft de rechtbank wel in overweging mee om na afloop van de detentie een behandeling op te leggen binnen het kader van een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel.

Femicide wordt vaak als synoniem gebruikt voor vrouwenmoord. Een veel gebruikte definitie is dat vrouwen door mannen worden omgebracht omdat ze vrouw zijn. Het gaat dus om de moord op een vrouw vanwege haar gender en om verregaande controle van de vrouw of partner, het misgunnen van een ander eigen leven. Een moord van een man op een vrouw in de relationele sfeer wordt vaak onder deze categorie geschaard.