OM eist in hoger beroep 30 jaar celstraf voor de moord op Ayla Mintjes

OM eist in hoger beroep 30 jaar celstraf voor de moord op Ayla Mintjes

Geplaatst op 5 september 2023, om 14:45 uur

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep 30 jaar gevangenisstraf tegen twee mannen van 22 en 36 jaar oud. Tegen de man van 36 jaar is ook de gedragbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel geëist.

Ze worden verdacht van het medeplegen van de moord op de 27-jarige Ayla Mintjes en het medeplegen van poging tot moord op haar vriend in Amsterdam in mei 2021. De 22-jarige man zou één van de schutters zijn, de 36-jarige man zou de vluchtauto hebben bestuurd. Ze worden er beiden ook van verdacht de vluchtauto in brand te hebben gestoken en zouden wapens in bezit hebben gehad.

Het slachtoffer rijdt met haar 26-jarige vriend op zondag 16 mei 2021 in haar auto uit een parkeergarage aan de Maassluisstraat in Amsterdam. Daar worden ze opgewacht door drie mannen. Twee schutters nemen met automatische wapens de Mercedes onder vuur. Ayla Mintjes wordt geraakt in haar rug en overlijdt enige uren later in het ziekenhuis. Haar vriend blijft ongedeerd. Er worden 36 kogelhulzen gevonden in de straat, niet alleen de auto van de slachtoffers, maar ook omliggende woningen en auto’s zijn geraakt.“

“Op klaarlichte dag, op een mooie zondag waar veel mensen vrij en buiten zijn, worden totaal onschuldige mensen geconfronteerd met verdachten die maar één doel hebben en voor welk doel alle menselijkheid, alle redelijkheid moet wijken”, zo beschreef de advocaat-generaal (officier van justitie in hoger beroep) de zaak vandaag tijdens de zitting.

De twee schutters vluchten weg met hulp van de 36-jarige verdachte die de vluchtauto bestuurt. Even later wordt verderop in Amsterdam de vluchtauto in brand gestoken, de drie verdachten raken daarbij zelf gewond. De nu 22-jarige man wordt dezelfde dag aangehouden, de andere twee houden zich een aantal dagen schuil. Bij de arrestatie van één van hen zijn wapens aangetroffen.

Uit het onderzoek van de politie blijkt dat Ayla en ook haar vriend in aanloop naar de liquidatie al vaker zijn gevolgd. Bovendien is haar vriend een aantal maanden voor de aanslag door de politie gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst zou staan. Het is dan ook de overtuiging van het OM dat niet Ayla, maar haar vriend het beoogde doelwit was van de schietpartij. “Een onschuldige nog maar 27-jarige vrouw is vermoord, enkel omdat ze naast een man zat waar al maanden jacht op werd gemaakt”, aldus de advocaat-generaal.

Nauwe en bewuste samenwerking
Het OM ziet de twee verdachten als medeplegers van moord en poging tot moord. De advocaat-generaal ziet een nauwe en bewuste samenwerking. De mannen hebben voorverkenningen gedaan voorafgaand aan de schietpartij en er was telefonisch contact. Er zijn camerabeelden waarop de verdachten herkend zijn. Ook zijn spullen van hen, zoals een pet en een aansteker, achtergebleven op de plek waar de eerste vluchtauto in brand is gestoken.

“Het betreft feiten van de buitencategorie maar deze zijn helaas geen uitzondering meer. Jonge jongens, met een Kalasjnikov, een gestolen auto met valse kentekenplaten, de bewustheid van sporen die weggepoetst moeten, een geregelde vluchtauto. Hoe kom je er op!? Bewust schieten op een auto, waarvan ze ook hebben kunnen zien en weten dat er naast het kennelijke doelwit ook een onschuldig slachtoffer zat, en zich daar vervolgens weinig tot geen rekenschap van geven.”

In deze zaak wordt ook een derde verdachte, een 24-jarige man, in hoger beroep vervolgd. Hij wordt ervan verdacht de andere schutter te zijn. Zijn zaak wordt op een later moment behandeld.