Grootste cocaïnevangst ooit in Nederland

Grootste cocaïnevangst ooit in Nederland

Geplaatst op 10 augustus 2023, om 17:08 uur

ROTTERDAM– De douane heeft op 13 juli in de haven van Rotterdam de grootste drugsvangst ooit in Nederland gedaan. In totaal zijn er 8064 pakketten van 1 kilo cocaïne uit twaalf pallets bananen gehaald, maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend. De vangst werd eerder stilgehouden vanwege onderzoek.

De drugs hebben volgens het OM een straatwaarde van 600 miljoen euro. De container was afkomstig uit Ecuador en kwam via Panama naar Rotterdam.

De verdovende middelen zijn gevonden tijdens een controle met drugshonden. De drugs zijn inmiddels vernietigd. De zaak is verder in onderzoek door het HARC-team, een samenwerkingsverband tussen de FIOD, de douane, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie.

Directeur Peter van Buijtenen, directeur douane in de haven van Rotterdam, prijst op X, het voormalige Twitter, het vakmanschap van de douanemedewerkers. “We zijn er wederom in geslaagd om samen met onze HARC-partners de drugscriminelen in de haven een flinke slag toe te brengen.”

Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries van Financiën complimenteert de douane en het samenwerkingsverband. “Dankzij hun vakmanschap hebben zij met ruim 8000 kilo cocaïne de grootste drugsvangst tot nu toe dit jaar gedaan!”, laat ze weten. Ook demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz reageert verheugd. “We treden intensiever op tegen drugscriminelen, op allerlei verschillende vlakken. En dit is één van de resultaten. Enorm trots op de nauwe samenwerking tussen onze diensten”, zegt Yeşilgöz.

De cocaïnevangst verpulvert het vorige record, dat stamt uit 2005 toen er 4600 kilo cocaïne in de haven werd gevonden. Toen was de cocaïne verstopt in twee grote haspels met staalkabels. De grootste cocaïnevondst van dit jaar was eind juni, toen de douane ruim 3500 blokken coke aantrof tussen de bananen. Ook die container kwam uit Ecuador.

In de eerste zes maanden van dit jaar werd in totaal 29.702 kilo cocaïne in beslag genomen tijdens drugsvangsten in Nederland. De douane zag bij drugsvangsten in de eerste helft van dit jaar dat meer dan de helft van de onderschepte zendingen juist kleiner was dan 100 kilo. Criminelen zouden meer aan risicospreiding doen, zei de douane vorige maand in een toelichting op de halfjaarcijfers.