Organisatie kijkt tevreden terug op Rescue 2023

Organisatie kijkt tevreden terug op Rescue 2023

Geplaatst op 10 augustus 2023, om 15:55 uur

VLISSINGEN – Tientallen ambulance’s, brandweerwagens en politievoertuigen stonden gisteren op de boulevard in Vlissingen. Ook de defensievoertuigen, helikopters en schepen op het water konden niet ontbreken bij het grootste hulpverlenersevenement van Nederland: Rescue Vlissingen.

Burgemeester Bas van den Tillaar opende om 11.45 uur het evenement. Over de gehele lengte van de bijna anderhalve kilometer lange boulevard stonden voertuigen van tientallen hulpdiensten en defensie. Behalve moderne Nederlandse voertuigen stonden er ook oude brandweerwagens, waren de Duitse brandweer, ambulancedienst en politie aanwezig, was er een door Russen beschoten Oekraïense ambulance te zien, een Italiaanse Lamborghini politiewagen en Rijkswaterstaat had een aangereden pijlwagen meegenomen.

Er was van alles te beleven voor jong en oud. Zo konden kinderen bijvoorbeeld klauteren over de baan van de 11 Luchtmobiele Brigade van de Landmacht, reanimeren op oefenpoppen van de ambulance-eenheden, leren blussen bij de brandweer en met uitrusting van de politie en marechaussee op de foto. Tientallen voertuigen waren beschikbaar om die ene foto van achter het stuur te kunnen maken.

Spectaculaire demonstraties
Verschillende demonstraties trokken het publiek richting het strand. Op de boulevard lieten ambulancediensten en brandweer zien hoe zij bij verschillende situaties optreden. Het Urban Search en Rescue Team steeg aan touwen omhoog een flat op en abseilde, met hun speurhonden, weer naar beneden. Op het water lieten Kustwacht, reddingsbrigade en defensie van Nederland, Duitsland en België zien hoe zij optreden bij bijvoorbeeld een olielek, een medische situatie en een brand op een schip en vermissingen of reddingsacties op zee. Tussen het publiek landde een traumahelikopter, tijdens een demonstratie over een gewonde na een val van een paard. Team Raven uit het Verenigd Koninkrijk gaf een spectaculaire vliegshow met hun propellervliegtuigen met rook.

Hoogtepunt van de gehele dag was volgende de organisatie de demonstratie van de Dienst Speciale Interventies, kortweg DSI. De DSI kan bijvoorbeeld optreden als arrestatieteam of om een gijzeling te beëindigen. De dienst is ondergebracht bij de Nationale Politie en is het uiterste geweldsmiddel dat daarom niet bij het minste of geringste incident ingezet. De meeste acties van deze dienst blijven onbekend en zelden geven zij demonstraties. Voor het eerst in de geschiedenis van Rescue Zeeland gaf deze dienst een demonstratie.

”Nog nooit heeft de DSI zo’n grote demonstratie gegeven van dit formaat”, meldt de organisatie. Nadat een verdachte man schoot met een geweer en het huisje van een strandwacht ingaat, hielden agenten het huisje in de gaten totdat de DSI kwam. Binnen korte tijd kwamen zwaarbewapende leden uit auto’s aan. Nadat de rest van het team uit een helikopter aan touwen naar beneden kwam, liepen de mannen achter schilden naar het huisje. Na enkele harde knallen gingen ze het huisje in, om vervolgens met een geboeide man naar buiten te komen.

Voor herhaling vatbaar
De organisatie van Rescue Zeeland kijkt terug op een geslaagde editie van het evenement. Het weer was perfect en de dag verliep zonder echte incidenten. Het evenement trok zeker 50.000 bezoekers. Vorig jaar ging het evenement niet door omdat de burgemeester vanwege twijfel over de veiligheid bij drukte geen vergunning gaf. Dit jaar kijkt ook hij terug op een geslaagd evenement. “Wat mij betreft is het voor herhaling vatbaar”, zei burgemeester Van den Tillaar. Over twee jaar vindt de 13e editie plaats.

Foto’s: Sanne Peters & Lars Schwachöfer