Celstraf en tbs voor 19-jarige na dodelijke schietpartij

Celstraf en tbs voor 19-jarige na dodelijke schietpartij

Geplaatst op 9 augustus 2023, om 12:30 uur

AMSTERDAM – Een 19-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en tbs met dwangverpleging. Hij is schuldig bevonden aan meerdere misdrijven, waaronder het doden van een 21-jarige man op 23 maart 2022 in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Daarnaast is hij schuldig aan poging tot doodslag door in april 2022 te schieten vanuit een sportschool in Amsterdam-West.

Op 23 maart 2022 ontving de 19-jarige man een verzoek van een onbekende persoon om te bemiddelen bij een conflict op een plein in de Rivierenbuurt. Hij stemde hiermee in en nam een vuurwapen mee. Ter plaatse trok hij zijn wapen en opende meerdere malen het vuur, ondanks de aanwezigheid van andere personen op het plein. Het 21-jarige slachtoffer werd onbedoeld geraakt en overleed kort daarna aan zijn verwondingen. Hierdoor maakte de 19-jarige man zich schuldig aan doodslag en poging tot doodslag op elf andere personen op het plein.

Op 3 april 2022, anderhalve week na het schietincident, bracht de 19-jarige man hetzelfde vuurwapen mee naar een sportschool op het Bos en Lommerplein in Amsterdam-West. Vanaf de eerste verdieping vuurde hij schoten naar buiten, wetende dat meerdere personen op de stoep stonden. Hierdoor pleegde hij een poging tot doodslag. Vervolgens richtte hij gerichte schoten op twee personen, waarbij één van hen in de schouder werd geraakt. Onder dreiging van een vuurwapen dwong hij iemand zijn bromfiets af te staan en vluchtte daarna weg.

Daarnaast is bewezen dat hij een vuurwapen en munitie in zijn bezit had, en in februari 2022 een motorscooter verduisterde. Naast tbs met dwangverpleging rechtvaardigt de ernst van zijn daden een langdurige gevangenisstraf. Daarin weegt mee dat de rechtbank ervan uitgaat dat hij nadat hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten, zeer langdurig zal worden behandeld in het kader van de tbs-maatregel. Daarom acht de rechtbank 9 jaar gevangenisstraf passend.