Taakstraf voor Urker die lawinepijl op agent afvuurde tijdens avondklokrellen

Taakstraf voor Urker die lawinepijl op agent afvuurde tijdens avondklokrellen

Geplaatst op 7 augustus 2023, om 15:48 uur

URK – Een 22-jarige inwoner van Urk is door de politierechter veroordeeld tot 140 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand wegens ernstige mishandeling, vanwege zijn betrokkenheid bij het afschieten van een lawinepijl op een politieagent.

Tijdens de avondklokrellen die plaatsvonden op 23 januari 2021 op Urk, escaleerde de situatie en staken relschoppers de GGD-teststraat in brand. In een poging om de orde te herstellen zodat de brandweer kon ingrijpen, schoot Roelof Jacob M. doelgericht een lawinepijl af op een groep politieagenten. Een van de agenten werd op een haar na geraakt en deed aangifte.

De betreffende agent verklaarde: “De lawinepijl miste mijn hoofd op slechts tien centimeter. Ik voelde de vonkjes op mijn gezicht. Daarna voelde ik me niet meer veilig. Ik ben boos omdat dit veel erger had kunnen aflopen. Ik had dood kunnen zijn.”

Deze aanval met de lawinepijl heeft de agent nog steeds dagelijks negatief beïnvloed. Het heeft invloed gehad op zijn persoonlijke leven, familie en zijn werk als politieagent. Na medisch onderzoek is bij hem een posttraumatische stressstoornis (PTSS) vastgesteld.

Ondanks diverse getuigenverklaringen die hem als dader aanwijzen, blijft de 22-jarige verdachte volhouden dat hij onschuldig is. Hij beweert: “Ik was die avond wel in de buurt van de rellen, maar pas veel later om te kijken. Het afschieten van de lawinepijl heb ik niet gedaan.”

De rechter confronteerde de verdachte met een telefoongesprek dat is onderschept door de politie, waarin hij de bewuste avond met zijn zwager zou hebben besproken. De verdachte reageerde: “Daar wil ik niets over zeggen.”

Ondanks dat enkele getuigen uit angst voor represailles hun verklaring introkken, vond de rechter de overgebleven getuigenissen in het dossier voldoende om de eis van de officier van justitie te ondersteunen.

De rechter merkte op: “Wat er die avond is gebeurd, was volgens mij volkomen onacceptabel. Het feit dat u geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor het afschieten van de lawinepijl is reden genoeg om deze aanzienlijke taakstraf op te leggen. U mag blij zijn dat het geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf is geworden.”

De verdachte, die in juli van dit jaar nog veroordeeld werd tot 80 uur taakstraf wegens ernstige mishandeling in het uitgaansleven op Urk, heeft veertien dagen de tijd om in hoger beroep te gaan.
facebook