FOTO’S Dode en meerdere gewonden door brand op vrachtschip

FOTO’S Dode en meerdere gewonden door brand op vrachtschip

Geplaatst op 26 juli 2023, om 09:13 uur

AMELAND – Door de brand op een vrachtschip op zo’n 27 kilometer ten noorden van Ameland is een bemanningslid om het leven gekomen. Ook zijn meerdere mensen gewond geraakt, meldt de Kustwacht.

Op het schip zaten 23 bemanningsleden. De bemanning heeft zelf geprobeerd de brand te blussen, maar dat lukte volgens de kustwacht niet. De brand ontwikkelde zich zeer snel. “De brand breidde zich steeds verder uit, waardoor een evacuatie werd opgestart”.

Wie het omgekomen bemanningslid precies is, en waardoor die omkwam, kan een woordvoerder van de kustwacht nog niet zeggen. Ook weet de zegsman niet hoe ernstig de verwondingen van de gewonden zijn.

Zeven bemanningsleden zijn overboord gesprongen, de rest is met helikopters van de kustwacht van boord gehaald. “Het was een zeer grote brand, met zeer veel rookontwikkeling. Het was een zeer ernstige situatie aan boord. De kapitein besluit of wordt geëvacueerd of niet. Op een gegeven moment was de situatie zo nijpend dat werd besloten van het vaartuig te springen. Er waren reddingseenheden in het water, die hebben hen eruit gevist.”

De opvarenden zijn naar Lauwersoog en naar Groningen Airport Eelde gebracht. Zestien bemanningsleden zijn volgens de Veiligheidsregio Drenthe naar Groningen Airport Eelde overgebracht. Zij hadden ademhalingsklachten en zijn naar ziekenhuizen gebracht. Geen van hen verkeerde in levensgevaar.

Het Panamese schip Fremantle Highway, dat op weg was vanuit het Duitse Bremerhaven naar Port Said in Egypte, drijft momenteel stuurloos rond en staat nog in brand, aldus de kustwacht. Het 200 meter lange schip heeft 2857 auto’s aan boord, waarvan 25 elektrische auto’s. De melding van de brand kwam rond middernacht binnen bij de hulpdiensten.

Volgens de woordvoerder van de kustwacht is het lastig een brand op zee onder controle te krijgen, zeker aangezien er niemand aan boord van het schip kan om te blussen. “Als er veel water aan boord komt, doet dat wat met het schip”, aldus de woordvoerder. Daarbij is ook het blussen van elektrische auto’s niet makkelijk. Er wordt wel geprobeerd om het vuur “enigszins” onder controle te krijgen.

Een van de scenario’s is dat het schip zal zinken. Eerder maakte het schip nog flink slagzij. “De bemanning heeft acties kunnen ondernemen om het schip meer te stabiliseren.” Er zijn volgens de woordvoerder meerdere bergingsschepen onderweg. Die moeten de situatie onder controle krijgen, mocht het vrachtschip gaat zinken.

Uit welk land de bemanningsleden komen, kan de woordvoerder nog niet zeggen.

Foto’s: De KustwachtDoor: ANP