Tbs met dwangverpleging na bedreigingen aan advocaten en journalist

Tbs met dwangverpleging na bedreigingen aan advocaten en journalist

Geplaatst op 19 juli 2023, om 19:50 uur

ROOSENDAAL – De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 45-jarige man uit Roosendaal veroordeeld tot tbs met dwangverpleging na bedreigingen aan drie advocaten en een misdaadjournalist in mei 2021.

De man stuurde bedreigende e-mails en Whatsappberichten, waarin hij de slachtoffers ernstig bedreigde met geweld en dood. Bovendien liet hij een rugtas met een munitiekist achter bij de ambassade van Saudi-Arabië in Den Haag, waardoor de omgeving werd afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie moest worden ingeschakeld.

Ondanks de ernstige strafbare feiten heeft de rechtbank besloten geen straf op te leggen aan de verdachte, omdat deskundigen hebben vastgesteld dat hij tijdens zijn daden leed aan een psychotische stoornis, waardoor hij ontoerekeningsvatbaar was. De rechtbank ziet tbs met dwangverpleging als de enige manier om de maatschappij te beschermen en herhaling te voorkomen. Daarnaast wordt een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (gvm-maatregel) opgelegd, om de veiligheid van de maatschappij ook na afloop van de tbs-maatregel te waarborgen.