Afvalbranche: ontploffende lachgasflessen zijn veiligheidsrisico

Afvalbranche: ontploffende lachgasflessen zijn veiligheidsrisico

Geplaatst op 19 juli 2023, om 18:02 uur

DEN BOSCH – Weggegooide lachgasflessen kunnen ontploffen en dat is gevaarlijk voor vuilnismedewerkers en personeel van afvalverbrandingsinstallaties. Hiervoor waarschuwen de Vereniging Afvalbedrijven (VA) en de Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD) woensdag. Volgens de brancheverenigingen hebben verbrandingsinstallaties forse schade opgelopen door ontplofte lachgasflessen.

Sinds het lachgasverbod op 1 januari dit jaar is ingegaan, vinden bedrijven die werken met afval elke week tientallen flessen in vuilniswagens en verbrandingsinstallaties, melden de brancheorganisaties. Als een lachgasfles daarin is ontploft, moeten installaties vaak worden stilgelegd en vuilniswagens en installaties moeten worden gerepareerd.

VA-voorzitter Boris van der Ham zegt dat de branchevereniging zich vooral zorgen maakt over de “grote veiligheidsrisico’s” waar medewerkers dagelijks mee te maken krijgen. “Het is wachten totdat er een ongeluk gebeurt. Deze situatie is niet langer meer houdbaar.”

Als drugs beschouwd
De brancheverenigingen willen het demissionaire kabinet spreken over de problemen met de ontploffende lachgasflessen. De sector wil bijvoorbeeld dat lege lachgasflessen mogen worden ingeleverd bij officiële inleverpunten, zoals gemeentelijke milieustraten.

De ministeries van Justitie en Veiligheid, Infrastructuur en Waterstaat en Volksgezondheid, Welzijn en Sport laten weten het probleem “zeer serieus” te nemen. Volgens deze departementen is er momenteel een deeloplossing: gevonden lege cilinders mogen worden opgeruimd door afvaldiensten, en daarvoor hoeft niet eerst de politie te worden gebeld. Eerder was dit wel het geval, omdat de cilinders toen nog als drugs werden beschouwd.

“Maar we zijn er nog niet”, aldus de ministeries. Ze laten weten momenteel met elkaar in gesprek te zijn om oplossingen voor het “urgente probleem” te vinden.

Door: ANP