3 jaar cel geëist tegen kunstenaar voor seksueel wangedrag

3 jaar cel geëist tegen kunstenaar voor seksueel wangedrag

Geplaatst op 19 juli 2023, om 11:45 uur

AMSTERDAM – Tegen kunstenaar Julian A. is woensdag een celstraf van drie jaar geëist waarvan een jaar voorwaardelijk voor onder meer verkrachting, aanranding en mishandeling. Meerdere vrouwen hebben aangifte gedaan tegen de 36-jarige man. Er is ook een contactverbod van twee jaar geëist met deze vrouwen.

De zaak gaat over “MeToo in de kunstwereld” zei de officier van justitie in de rechtbank in Amsterdam. “Het kan niet en mag niet meer geaccepteerd en weggestopt worden. De doofpot regeert niet langer” zei ze. “Er zitten consequenties aan seksueel wangedrag.” In de kunstwereld ging rond dat A. “gevaarlijk” was voor vrouwen.

De officier beschreef hoe A. te werk ging: in contacten met vrouwen ging hij ineens met zijn hand in hun broek. Meerdere vrouwen vertelden onafhankelijk van elkaar dat dat gebeurde, of dat A. hun broek omlaag trok en met zijn hand in de onderbroek ging.

Veel in de publiciteit
A. ontkent de meeste beschuldigingen of zegt zich niet goed te kunnen herinneren wat er is voorgevallen. Het vermeende wangedrag gaat over meerdere jaren, waarin A. veel drank en drugs gebruikte. Hij is nu helemaal clean. Zijn carrière als kunstenaar is voorbij.

De zaak tegen A. kwam groot in het nieuws na een publicatie in NRC eind 2020. Daarin vertelden meerdere vrouwen over hun negatieve ervaringen met de kunstenaar. Na het artikel volgden nog meer meldingen.