‘Hagelstenen zo groot als golfballen’ bij noodweer deze middag

‘Hagelstenen zo groot als golfballen’ bij noodweer deze middag

Geplaatst op 9 juli 2023, om 13:05 uur

ARNHEM – Ondanks de aanvankelijk stralende zondagochtend, is het weer vandaag allesbehalve goed. Het KNMI heeft vanmiddag en vanavond code oranje afgekondigd voor onze provincie.

Vanaf het middaguur zullen er zware onweersbuien vanuit het zuiden over het land trekken, langzaam richting onze provincie. Vanaf 13.00 uur kunnen de buien intensiveren.

Tijdens deze buien bestaat lokaal de kans op hagelstenen ter grootte van golfballen, meldt Omroep Gelderland. Tevens kunnen er zware windstoten voorkomen met snelheden van 75 tot 100 kilometer per uur.

Het KNMI waarschuwt voor mogelijke schade en gevaar door hagel, blikseminslag, omvallende bomen en rondvliegende objecten. Bovendien kan er in korte tijd veel neerslag vallen, wat plaatselijke wateroverlast kan veroorzaken.

Code oranje geldt vanaf zondagmiddag naast Gelderland ook voor de provincies Limburg, Noord-Brabant en Overijssel.

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten voor gevaarlijke rijomstandigheden en adviseert hen hun rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden tijdens het noodweer. Watersporters worden geadviseerd om bij naderend onweer een veilige haven op te zoeken. Tevens kan het onweer invloed hebben op het treinverkeer. Reizigers wordt aangeraden de weersverwachting goed in de gaten te houden en de reisplanner te raadplegen.