Spoor mogelijk fors beschadigd door storm, herstel kan lang duren

Spoor mogelijk fors beschadigd door storm, herstel kan lang duren

Geplaatst op 5 juli 2023, om 14:35 uur

NEDERLAND – De NS en ProRail houden er rekening mee dat het spoor flink is beschadigd door storm Poly. ProRail verwacht dat het veel tijd zal kosten om omgevallen bomen van het spoor te halen en beschadigde sporen en bovenleidingen te herstellen. “Als de schade op het spoor net zo groot is als op de weg, dan is de ravage enorm”, stelt de NS.

Wanneer het treinverkeer weer kan worden opgestart, kunnen de NS en ProRail daarom nog niet zeggen. Sinds woensdagochtend rijden er vanwege de storm geen treinen in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, delen van Overijssel en delen van Gelderland.

De NS gaat woensdagmiddag met zogeheten schouwtreinen rijden in regio’s die door de storm zijn getroffen. Die lege treinen rijden stapvoets, zodat kan worden ingeschat hoe groot de schade aan het spoor en de bovenleidingen is. Als de omvang van de schade duidelijk is, kan ProRail beginnen met de herstelwerkzaamheden.

Reizigers in het gebied waar het treinverkeer vanwege de storm werd stilgelegd, moeten nog de hele dag rekening houden met hinder, zeggen de NS en ProRail. De reizigers krijgen het advies om alternatief vervoer te regelen.

Volgens een woordvoerder van de NS zijn veel treinreizigers woensdagochtend teruggekomen op het station waarvandaan ze waren vertrokken. Op onder meer Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal staan nog wel groepen gestrande reizigers, zegt hij. “Maar de situatie is beheersbaar. We delen gratis koffie en thee uit en hebben de toiletten gratis opengesteld.”