Drie patiënten overleden na talksuspensies uit ziekenhuisapotheken

Drie patiënten overleden na talksuspensies uit ziekenhuisapotheken

Geplaatst op 26 juni 2023, om 13:33 uur

DEN BOSCH – Drie patiënten zijn dit voorjaar overleden nadat ze waren behandeld met zogeheten talksuspensies die in ziekenhuisapotheken waren bereid. Volgens bijwerkingencentrum Lareb hebben bijwerkingen van de medicatie “mogelijk een rol gespeeld”. Uit voorzorg is daarom besloten dat deze zelfbereide middelen niet meer worden gebruikt.

Talksuspensies worden onder meer gebruikt om patiënten te behandelen aan een klaplong. In maart en april van dit jaar kreeg het Lareb zes meldingen binnen van mensen die ernstige klachten ontwikkelden na het gebruik van twee varianten. Die waren bereid in twee ziekenhuisapotheken. Welke dat waren, vermeldt het Lareb er niet bij.

De patiënten kregen binnen een dag na de behandeling ademhalingsproblemen en ontstekingsreacties. Drie van hen kwamen dus te overlijden, de drie anderen zijn “hersteld of herstellende”.

Dat soms ernstige reacties kunnen optreden bij het gebruik van talksuspensies is bekend, maar er lijkt volgens het bijwerkingencentrum “sprake van een toename die niet kan worden verklaard”. Volgens het Lareb valt niet uit te sluiten dat iets is veranderd in de grondstoffen die ziekenhuisapotheken gebruiken.

Mensen die eerder zijn behandeld met een dergelijk middel, hoeven zich volgens de organisatie geen zorgen te maken. De klachten waar het om gaat, treden al snel na het gebruik op en niet pas na langere tijd.

De vereniging van ziekenhuisapothekers heeft alle ziekenhuisapotheken op de hoogte gebracht van de problemen met de zelfgemaakt suspensies. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is op de hoogte van de kwestie.

Door: ANP