Politie: bel 112 als je achtergelaten hond in warme auto ziet

Politie: bel 112 als je achtergelaten hond in warme auto ziet

Geplaatst op 13 juni 2023, om 14:31 uur

NEDERLAND – Op meerdere plekken in Nederland is de politie in de afgelopen dagen achtergelaten huisdieren in te warme auto’s tegengekomen. Dit kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor een dier en daarom heeft het bij de politie “de hoogste prioriteit”. Omdat het de komende dagen naar verwachting warm blijft, is het advies van de politie Midden-Nederland aan mensen die een hond of ander dier alleen in een stilstaande en te warme auto zien om direct 112 te bellen.

Precieze cijfers over het aantal honden dat de afgelopen dagen heeft vastgezeten in te warme auto’s heeft de politie niet. Een rondgang langs de verschillende regionale eenheden leert dat er bijna overal in de afgelopen dagen wel dieren in nood door de warmte zijn aangetroffen. De eenheid Zeeland en West-Brabant registreerde in de afgelopen twee weken 21 meldingen. De politie Oost-Nederland krijgt “meerdere meldingen per dag”. In Noord-Holland ging het de afgelopen week om twee incidenten en in Den Haag vonden agenten maandag nog een hond in een hete auto.

“Het kan gewoon niet, een hond in een warme auto achterlaten, ook niet eventjes”, vat de politiewoordvoerder van Amsterdam het samen. “Meldingen van dieren in nood zijn altijd schrijnend”, aldus de eenheid Noord-Nederland. De Dierenbescherming sluit zich hierbij aan. Als het buiten 30 graden is, loopt de temperatuur in een stilstaande auto volgens de dierenwelzijnsorganisatie na 30 minuten al op tot 48 graden. Een hond “kan dan bezwijken aan oververhitting”.

Alle dieren die agenten hebben bevrijd maken het voor zover bekend goed. Tot strafbare feiten heeft het niet geleid.

Door: ANP