Zorg Donny M. niet passend voordat hij Gino (9) vermoordde

Zorg Donny M. niet passend voordat hij Gino (9) vermoordde

Geplaatst op 8 juni 2023, om 12:50 uur

DEN HAAG  – De zorg en ondersteuning voor Donny M. (23) is “niet altijd passend geweest” voordat hij de 9-jarige Limburgse Gino ontvoerde en vermoordde. Dit komt naar voren uit onderzoek van het Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties. “Hoewel partijen meestal volgens richtlijnen en afspraken hebben gewerkt, is er toch verbetering nodig.”

De 9-jarige Gino verdween op 1 juni 2022 tijdens het voetballen in Kerkrade. Enkele dagen later werd zijn lichaam gevonden achter een woning in Geleen. Dit was in de buurt van de woning van de verdachte. M. heeft bekend dat hij het jongetje heeft ontvoerd, misbruikt en daarna heeft vermoord.

M. werd in 2017 veroordeeld wegens mishandeling van twee kinderen en het misbruik van een van hen. In 2015 werd M. veroordeeld nadat hij een stoeptegel van een viaduct had gegooid. “Hij is zeer afhankelijk van begeleiding en toezicht en kan op momenten dat deze begeleiding niet aanwezig is, impulsief handelen”, aldus de rechter toen.

Verschillende incidenten

Uit het onderzoek naar de in totaal veertien organisaties en hulpverleners die betrokken waren bij M. na zijn eerdere veroordelingen, is gebleken dat ze vooral de focus hadden op de eigen taken. “Informatie is niet goed overdragen aan elkaar en onderling is niet altijd goed samengewerkt”. Zo ontstond er op enig moment het beeld dat het risico op herhaling van een zedendelict laag was. “Dit lage recidiverisico werd verschillende malen in de keten overgenomen en herhaald.” De organisaties die bij M. betrokken waren, zijn onder meer de forensische jeugdGGZ, de jeugdreclassering, de gemeente en beschermd wonen.

Uit het rapport komt verder naar voren dat er verschillende incidenten waren rondom M. in de periodes dat hij behandeld werd bij onder meer kliniek De Catamaran en de locatie voor begeleid wonen Villa Franca. Zo is er bij de eerstgenoemde instantie sprake van “onrust zoekend gedrag”, liegen en het zich niet houden aan de regels. Maar, zo staat in het onderzoek, het grotere geheel hiervan wordt niet gezien. Ook is er een “ernstig incident” in de groep bij Villa Franca, waarvan wordt vermoed dat Donny M. de dader is.

Het Toezicht Sociaal Domein zegt wel dat het niet zeker is of, als anders was gehandeld, de dood van Gino voorkomen had kunnen worden. Bij een zitting in de zaak-Gino kwam naar voren dat de deskundigen van het Pieter Baan Centrum de kans groot achten dat hij opnieuw een kind misbruikt als hij niet behandeld wordt.