Jongens (16, 19) verdacht van plannen terroristische aanslag

Jongens (16, 19) verdacht van plannen terroristische aanslag

Geplaatst op 8 juni 2023, om 09:56 uur

EINDHOVEN – Het Openbaar Ministerie onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van twee jongens (16 en 19 jaar uit Eindhoven en Deventer) bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf in België. Hun aanhouding houdt verband met een zaak in België waar op 4 mei zeven verdachten werden opgepakt die mogelijk een terreuraanslag aan het plannen waren. Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM bevestigt een verhaal met die strekking in het AD en zijn regiokranten.

De meeste verdachten die in België werden opgepakt, zijn van Tsjetsjeense afkomst en zouden behoren tot een groep “fervente” aanhangers van terreurorganisatie Islamitische Staat. Drie van hen hadden de Belgische nationaliteit. Volgens het Belgische OM had de groep, voor zover bekend, nog geen concreet doelwit uitgekozen. De 16-jarige Eindhovenaar werd ook op 4 mei opgepakt. Hij zit nog vast, zeker nog tot half juni. De 19-jarige uit Deventer werd dinsdag opgepakt en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Die dan zal beslissen of hij langer vastgehouden kan worden.

Het Openbaar Ministerie in België meldde op 4 mei: “Alhoewel er verschillende scenario’s werden besproken, was het doelwit van de aanslag nog niet precies bepaald.” Het Belgische OM noemde toen als mogelijke aanklachten poging tot terroristische moord, de deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Volgens het verhaal in het AD zou de jongen uit Eindhoven op Telegram met de Deventenaar en een verdachte uit België hebben gesproken over het plannen van aanslagen, maar waarom ze dat deden is onbekend. Er was geen fysiek contact en er waren nog geen spullen aangeschaft, zo stelt de krant. De woordvoerster van het OM kan niet meer over de zaak zeggen op dit moment.