Man krijgt 15 jaar cel voor dodelijke schietpartij bij caféruzie

Man krijgt 15 jaar cel voor dodelijke schietpartij bij caféruzie

Geplaatst op 31 mei 2023, om 16:31 uur

UTRECHT – De man die in oktober 2021 een 37-jarige man doodschoot in café De Plak in Utrecht is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. De rechtbank Midden-Nederland deed woensdagmiddag uitspraak in de zaak. De 41-jarige man uit Utrecht werd veroordeeld voor doodslag, poging tot doodslag op een ander persoon en mishandeling van een derde persoon.

De veroordeelde zou eerst een bekende in het café twee klappen hebben gegeven. De twee kenden elkaar volgens het Openbaar Ministerie (OM) van een ruzie die ze eerder op een camping hadden gehad. Het slachtoffer probeerde volgens de aanklacht tussenbeide te komen, waarna hij van dichtbij werd doodgeschoten. Een vrouw die in de buurt stond liep een klaplong op door dezelfde kogel.

De veroordeelde Utrechter hield in de rechtszaal vol dat hij de trekker niet opzettelijk overhaalde. De rechtbank achtte op basis van camerabeelden echter bewezen dat de man het slachtoffer opzettelijk doodde en hierbij de kans aanvaardde dat er ook andere slachtoffers zouden vallen in het drukke café.

De officier van justitie had achttien jaar geëist, maar de rechtbank vond een lagere gevangenisstraf op zijn plaats gezien straffen die eerder in soortgelijke zaken waren opgelegd.