Voorarrest van insulinemoord op moeder verdachte vrouw verlengd

Voorarrest van insulinemoord op moeder verdachte vrouw verlengd

Geplaatst op 30 mei 2023, om 11:06 uur

MAASTRICHT – De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag het voorarrest van een 53-jarige vrouw uit Sittard met drie maanden verlengd. De vrouw wordt ervan verdacht haar moeder bewust een te hoge dosis insuline te hebben toegediend, waardoor de bejaarde vrouw kwam te overlijden. Volgens het openbaar Ministerie (OM) is er sprake van moord.

De vrouw zegt haar moeder op haar wens te helpen geholpen bij zelfdoding. De vrouw zou op 22 februari volgens het OM zichzelf en haar moeder meerdere spuiten met insuline hebben toegediend. Zij wilde op die manier haar moeder op haar wens uit haar lijden verlossen, aldus raadsvrouwe Clarice Stenger van de verdachte. Volgens het OM wilde ze ook zelf dood, maar zij overleefde. De vrouw werd nog in het ziekenhuis van Heerlen, waar beiden werden opgenomen, gearresteerd.

Volgens raadsvrouwe Clarice Stenger van de verdachte zou ze uit liefde voor haar moeder hebben gehandeld. Moeder en dochter zouden vooraf naar de huisarts zijn geweest, aan wie de moeder haar wens zou hebben geuit.

Er moet volgens het OM nog meer informatie worden ingewonnen bij zowel huisarts als ziekenhuis en thuiszorg. Volgens de raadsvrouwe zijn deze instanties niet erg gretig om een verklaring af te leggen. Volgens het OM weigert de huisarts een verklaring af te leggen, en beroepen ziekenhuis en thuiszorg zich op hun verschoningsrecht.

Een psychiater en een psycholoog voeren gesprekken met de vrouw. Op 21 juni worden deze samengevat in een dubbelrapportage. Aan de hand daarvan hoopt het OM meer duidelijkheid te krijgen over de verdenking tegen de vrouw. Het OM wil onder meer weten waarom de vrouw de huisarts niet heeft ingeschakeld bij haar vermeende euthanasie jegens haar moeder.

De verdachte was dinsdag niet bij de zitting aanwezig