Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

Geplaatst op 28 mei 2023, om 11:40 uur

DEN HAAG – Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

Bij de blokkade van de A12 werden zaterdag 1579 klimaatactivisten aangehouden. De meeste demonstranten waren daarna weer op vrije voeten en worden niet vervolgd. Veertig mensen zijn opgepakt vanwege strafbare feiten als bekladding of belediging en worden wel vervolgd.

Struijs ontving veel appjes en telefoontjes van gefrustreerde agenten uit Den Haag. “Politiemensen zeggen tegen mij: wij zijn massaal opgetrommeld, maar we hebben veel ander politiewerk te doen. Als je dan als politie massaal gaat aanhouden omdat er tal van strafbare feiten worden begaan, en daarna automatisch voor bijna alle zaken seponering volgt, is dat niet bepaald goed voor de motivatie.”

Geloofwaardig
Tegelijkertijd moet er volgens de voorzitter van de politiebond door het OM worden gekeken naar het strafbare gedrag, en niet de reden waarvoor de demonstranten op de A12 staan. “Hoe verklaar je nou dat bij de ene demonstratie wel vervolgd wordt en bij de andere niet? We moeten zorgen dat we als rechtsstaat geloofwaardig blijven, en de rechtsgelijkheid niet in het geding komt.”

Hoofdbestuurder Koen Simmers reageert op Twitter cynisch dat politieagenten de volgende keer niet op hoeven komen draven. “En ook niet bij andere demonstraties, (winkel)diefstallen van een paar levensmiddelen, stilstaande voertuigen en tractoren of een bbq op de (snel)weg. Het is toch maar een gering feit.”

Andere werkzaamheden
Wim Groeneweg, voorzitter van politiebond ACP, noemt het besluit van het OM onbegrijpelijk. “Respect voor al die agenten die uit het hele land ingezet worden. Het gaat fors ten koste van vrije tijd van agenten en de reguliere politiewerkzaamheden.” ACP-woordvoerder Maarten Brink zegt op Twitter dat hij zich uitermate verwondert. “Veel politie werd ingezet uit vrije dagen, andere werkzaamheden bleven liggen, basisteams kregen met moeite diensten rond.”

Ook de afdeling Zeeland-West-Brabant van ACP, die politiemensen inzette in Den Haag, is verbaasd. “Zoveel capaciteit verspillen om er vervolgens geen ‘vervolging’ aan te geven? Laat deze #politiemensen dan gewoon hun werk in de wijken doen! Daar zijn tekorten.”

Foto’s: Mizzle Media / Michel van Bergen

Door: ANP