Explosief ontploft in portiek

Explosief ontploft in portiek

Geplaatst op 27 mei 2023, om 08:57 uur

ROTTERDAM  – In een portiekflat aan de Taandersstraat in Rotterdam is in de nacht van vrijdag op zaterdag, net na middernacht, een explosief ontploft. Er is volgens de politie niemand gewond geraakt bij het incident in de wijk Delfshaven. Een politiewoordvoerder laat weten dat de schade “relatief meevalt” en dat er in de woning die het doelwit was niemand aanwezig was.

Bewoners van de overige huizen in het woongebouw hebben korte tijd op straat gestaan, aldus de woordvoerder. De politie heeft een onderzoek ingesteld en roept getuigen op zich te melden of beelden van het voorval te delen.

In de eerste vier maanden van dit jaar waren er in Rotterdam 54 incidenten met excessief geweld. Bij 37 incidenten ging het om explosies en bij zeventien incidenten om beschietingen. Van de 37 explosies waren er 36 gericht op een pand, waarvan 29 op een woning.

Van veel van die incidenten wordt door de politie vermoed dat ze verband houden met drugscriminaliteit. In Rotterdam zijn 33 verdachten aangehouden voor de extreem geweld-incidenten van dit jaar. Acht van de 33 verdachten waren jonger dan 18 jaar. De soms jonge leeftijd van de verdachten baart Rotterdam zorgen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wijzing van de Gemeentewet die burgemeesters ruimere bevoegdheden geeft om woningen te sluiten of op te treden tegen criminelen die met beschietingen en wapens wijken onveilig maken. Het stadsbestuur van Rotterdam heeft daar verheugd op gereageerd.

Door: ANP