Weer 7 jaar cel en tbs voor neersteken agenten tijdens avondklok

Weer 7 jaar cel en tbs voor neersteken agenten tijdens avondklok

Geplaatst op 26 mei 2023, om 16:20 uur

LEEUWARDEN – Een 34-jarige Amerikaan is ook in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging voor het neersteken van twee agenten. Het incident vond plaats tijdens een avondklokcontrole in Groningen in 2021.

Het gerechtshof in Leeuwarden ziet voldoende bewijs voor poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling. De rechtbank in Groningen kwam afgelopen augustus tot hetzelfde vonnis. De straf is ook conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Eric Jeffrey T. en zijn vriend werden op de avond van 10 maart 2021, rond 22.00 uur, door de agenten in de Van Houtenlaan aangesproken omdat er een avondklok van kracht was vanwege de coronamaatregelen. Bovendien fietsten ze zonder verlichting. Een van de agenten vroeg T. om zijn identiteitsbewijs en werd in zijn gezicht en hals gestoken. De man verkeerde enige tijd in levensgevaar. Zijn collega werd geraakt in haar been. Een koppelriem voorkwam dat de vrouw steekwonden in haar buik opliep.

De vriend en tevens partner van T. greep niet in. De mannen renden na het steekincident weg en werden drie dagen later aangehouden in Noord-Frankrijk. De Amerikaan wilde zijn geliefde beschermen, zo verklaarde hij bij de rechtbank. Zijn vriend werd door de rechtbank vrijgesproken van openlijke geweldpleging. Deskundigen concludeerden dat beide mannen kampen met psychische stoornissen. T. noemde zijn partner ‘Emma’ in de veronderstelling dat hij een vrouw was. T. verbleef sinds september 2020 illegaal in Nederland.

Volgens het hof heeft T. met opzet gehandeld. Zo heeft hij toegegeven dat hij wilde steken op plekken waar de agenten geen beschermende kleding droegen. T. betuigde spijt in het hof, wat hij niet had gedaan in de rechtbank. Zijn advocaat vroeg om een kortere celstraf, maar daarvoor zijn de feiten volgens het hof te ernstig. De tbs-behandeling is noodzakelijk om de maatschappij te beschermen, aldus het hof.