Wéér een dwangsom voor Illegale fokker, ‘fokker weigert vooralsnog hardnekkig te verkassen’

Wéér een dwangsom voor Illegale fokker, ‘fokker weigert vooralsnog hardnekkig te verkassen’

Geplaatst op 17 mei 2023, om 17:21 uur

EERSEL – De gemeente heeft een illegale fokker in Eersel (Brabant) opnieuw een dwangsom van 2500 euro opgelegd, voor de achtste keer op rij inmiddels. Na een uitspraak van de Raad van State mag de fokker het bedrijf in Eersel niet meer uitoefenen, omdat het in strijd is met het bestemmingsplan. Maar de fokker weigert vooralsnog hardnekkig te verkassen. Tijdens een controle woensdag vonden medewerkers van de gemeente er 173 honden, waaronder twee pups.

De dierenactiegroep House of Animals eiste eerder deze week dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA alle dieren weghaalt bij de fokker. Dit omdat er volgens de actiegroep opnieuw een nestje pups is geboren. De NVWA haalde er eerder al honden weg, maar lang niet allemaal, tot ontsteltenis van House of Animals. De dierenactiegroep spreekt van een “horrorfokker” vanwege de slechte omstandigheden waarin de honden zouden leven. De fokker zelf ontkent dat.

De gemeente controleert tien weken in totaal. Daarvan zijn al acht achter de rug, waarbij wekelijks telkens opnieuw een dwangsom van 2500 euro werd opgelegd. Dit met een maximum van 25.000 euro. Van dat bedrag is inmiddels 20.000 euro aangetikt. Nadat de termijn van tien weken voorbij is, neemt de gemeente een nieuw besluit.

 

Door: ANP