Agent die garagehouder kopstoot gaf wordt vervolgd voor meineed

Agent die garagehouder kopstoot gaf wordt vervolgd voor meineed

Geplaatst op 17 mei 2023, om 11:38 uur

ROTTERDAM – Het Openbaar Ministerie gaat een 37-jarige agent uit Rotterdam vervolgen voor het plegen van meineed. De agent wordt ervan verdacht dat hij een vals politierapport opmaakte over een incident waarbij hij een kopstoot gaf aan een Rotterdamse garagehouder.

De vervolging gaat niet over de kopstoot zelf. Daarvoor werd de agent eerder al veroordeeld tot een geldboete van 250 euro wegens mishandeling van de garagehouder.

De man was in juni 2020 samen met zijn collega’s betrokken bij de preventieve fouillering van zeven personen bij een garage. Toen de garagehouder probeerde daaraan te ontkomen, wilde de agent hem aanhouden en heeft hij hem daarbij een kopstoot gegeven. Over die kopstoot schreef de agent op dat hij door de garagehouder werd vastgepakt en dat de kopstoot nodig was om weer los te komen. Dat sluit volgens het OM niet aan bij wat er op camerabeelden van het incident te zien is.

Volgens het OM “kan hier geen sprake zijn van een vergissing of een andere beleving van de agent en moet hij dit bewust hebben gedaan”. De meineedzaak wordt voorgelegd aan de rechtbank in Den Haag. Eind vorig jaar oordeelde de rechtbank in Rotterdam in de strafzaak tegen de garagehouder al dat de politie “doelbewust” informatie heeft achtergehouden.

De Rotterdamse gemeenteraad reageerde daarop met ontzetting. Verschillende partijen vonden dat het vertrouwen in de politie was geschaad. Daar was de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het niet mee eens.