Republiek demonstreert met borden: Willem de laatste (zwaaizwaai)

Republiek demonstreert met borden: Willem de laatste (zwaaizwaai)

Geplaatst op 27 april 2023, om 11:15 uur

ROTTERDAM – Mensen die tegen het koningshuis zijn staan donderdag langs de route door Rotterdam die de koning en zijn familie zullen afleggen. Ze dragen borden bij zich met onder meer de tekst ‘Willem de laatste’, met daarbij emoticons van zwaaiende handjes. Op een ander bord staat een kroon en de tekst ‘het symbool van ongelijkheid’.

Voor de antimonarchisten van Republiek (voorheen het Republikeins Genootschap) is een demonstratie op Koningsdag langs de wandelroute van de koning vaste prik. In de Maasstad ageert de actieclub niet alleen tegen de monarchie, maar vooral ook tegen de financiële kant van het bezoek. Voorzitter Floris Müller zei daarover eerder: “De kosten bedragen 4 miljoen euro voor een bezoek van drie uur. Dat vinden wij buitensporig. Het is de duurste Koningsdag ooit in de armste gemeente van Nederland”, zegt voorzitter Floris Müller.

Müller zei ook al te hopen dat het protest van Republiek anders zal verlopen dan vorig jaar in Maastricht. Toen vond hij dat zijn club te veel uit het zicht was gehouden. Hij en een aantal andere betogers werden door de politie weggeleid van de route en gefouilleerd, waardoor een deel te laat op de demonstratieplek kwam.

Republiek telt ruim 4200 leden en noemt zich de grootste republikeinse beweging van Nederland.

 

Door: ANP