Cel voor tientallen kilo’s vuurwerk in brandend huis

Cel voor tientallen kilo’s vuurwerk in brandend huis

Geplaatst op 26 april 2023, om 16:02 uur

ZALTBOMMEL – Voor het twee keer opslaan van vele tientallen kilo’s vuurwerk in zijn huis, is een 39-jarige man uit Zaltbommel woensdag veroordeeld tot een celstraf van 150 dagen waarvan 133 dagen voorwaardelijk. De rechtbank in Zwolle achtte niet bewezen dat hij poogde vijf brandweerlieden te verwonden door te verzwijgen dat hij vuurwerk had opgeslagen in zijn brandende huis.

In het appartement van Jeffrey van D. en zijn vrouw in Zaltbommel brak op 21 december 2022 brand uit. De beide bewoners ontvluchtten de woning met hun honden. Terwijl het stel in de auto onderweg was naar familie, kreeg Van D. de wijkagent aan de lijn. Die vroeg hem met klem of hij vuurwerk in de brandende woning had liggen. De brandweer bestreed op dat moment namelijk de woning alleen nog van buiten omdat in oktober dat jaar in diezelfde woning 164 kilo vuurwerk was ontdekt. Nadat Van D. aangaf dat er nu geen vuurwerk meer lag, gingen vijf brandweerlieden naar binnen. Volgens de officier van justitie zijn zij door het oog van de naald gekropen. Niet ver van de brandhaard lag opnieuw een lading van tientallen kilo’s zwaar vuurwerk.

Het Openbaar Ministerie had 2 jaar cel tegen de man geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor een poging de vijf brandweerlieden zwaar te mishandelen. Als het vuur het zware vuurwerk had bereikt, had een dodelijke explosie kunnen ontstaan voor iedereen die op enkele meters afstand stond. Aanvankelijk werd hem een poging doodslag verweten maar dat achtte het Openbaar Ministerie bij nader inzien niet bewezen. Daarmee was de rechtbank het eens. De rechters zagen echter ook onvoldoende bewijs voor een poging de brandweerlieden zwaar te mishandelen. Wel wordt de man veroordeeld voor het vuurwerkbezit. Naast de celstraf kreeg hij een taakstraf van 180 uur opgelegd.

Foto ter illustratie