Vliegtuigen Defensie naar Jordanië voor evacuatie

Vliegtuigen Defensie naar Jordanië voor evacuatie

Geplaatst op 19 april 2023, om 23:30 uur

DEN HAAG – Twee vliegtuigen van Defensie zijn vertrokken naar Aqaba in Jordanië voor het geval Nederlanders uit Soedan kunnen worden geëvacueerd. Mariniers en een medische eenheid zijn mee. Later deze avond vertrekt nog een derde toestel van Defensie.

“Dit stelt ons in staat om, indien noodzakelijk, flexibel en snel op te treden. Evacuatie is op dit moment niet mogelijk vanwege de veiligheidssituatie”, aldus minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Kamer. “We zijn ons aan het voorbereiden op allerlei scenario’s”

Het aantal Nederlanders in Soedan waarmee het ministerie contact heeft, is gestegen tot ongeveer tachtig. Eerder waren het er vijftig. Buitenlandse Zaken gaat ervan uit dat er nog meer Nederlanders in Soedan zijn. Er gaat ook een Snel Consulair Ondersteuningsteam naar Jordanië.

Zware gevechten
Er zijn sinds zaterdag zware gevechten tussen het Soedanese regeringsleger en paramilitairen. Vooral in de hoofdstad Khartoem is de strijd fel. Al twee keer werd een staakt-het-vuren afgesproken, maar beide keren is dit direct geschonden. Onduidelijk is of het vliegveld nog gebruikt kan worden.

Nederland trekt zoveel mogelijk met andere landen op in deze crisis, aldus Hoekstra. Het gaat met name om Duitsland, Frankrijk, Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Voor de internationale coördinatie reizen mensen van Defensie naar Djibouti in Oost-Afrika.

C-130 Hercules
De vliegtuigen van Defensie vertrokken woensdagavond vanaf de vliegbasis Eindhoven. Het ging om een C-130 Hercules transportvliegtuig en een A330 van een NAVO-pool die daar is gestationeerd. En later gaat nog een tweede C-130 Hercules richting Jordanië.

Eerder op de dag braken de Duitse strijdkrachten volgens het weekblad Der Spiegel een poging af om burgers uit Soedan te evacueren. Dat gebeurde omdat er gevochten werd in de buurt van de luchthaven. De regering in Berlijn wilde dat niet bevestigen.