Cel voor nepverpleger Jeroen Bosch Ziekenhuis

Cel voor nepverpleger Jeroen Bosch Ziekenhuis

Geplaatst op 14 april 2023, om 13:45 uur

DEN BOSCH – De rechtbank in Den Bosch heeft Leroy S., de man die zich tijdens de eerste coronagolf bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch voordeed als verpleger, vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 450 dagen. Omdat hij al een flinke periode in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet terug de cel in. Volgens de rechtbank heeft S. “op slinkse wijze” misbruik gemaakt van het grote personeelstekort tijdens het begin van de coronacrisis.

L. stond terecht voor onder meer oplichting en poging tot zware mishandeling, omdat hij ongediplomeerd patiënten behandelde. Volgens de rechter is er geen sprake van zware mishandeling, omdat L. niet van plan was om patiënten letsel toe te brengen. “De rechtbank heeft het idee dat hier sprake is van een grove zelfoverschatting.”

Toen het aan het begin van de coronacrisis zo druk was in de ziekenhuizen, was alle hulp welkom. De 27-jarige S. solliciteerde in maart 2020 bij het ziekenhuis, loog dat hij een hbo-opleiding tot verpleger had afgerond, en kon direct aan de slag. Toen na enkele weken duidelijk werd dat hij geen enkele relevante opleiding had afgerond, is hij direct ontslagen.

Het ziekenhuis deed aangifte tegen de man. Een maand na zijn ontslag werd S. opgepakt en daarna heeft hij meerdere maanden vastgezeten.

Er was twee jaar cel en tbs met voorwaarden geëist, maar dat noemde de rechter “niet proportioneel”. Wel moet S. zich de komende tijd melden bij de reclassering en krijgt hij een beroepsverbod opgelegd voor medische beroepen.

Door: ANP