In jaar tijd 100.000 zakjes snus uit handel gehaald

In jaar tijd 100.000 zakjes snus uit handel gehaald

Geplaatst op 13 april 2023, om 23:59 uur

DEN HAAG – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft van november 2021 tot september vorig jaar ongeveer 100.000 verpakkingen met nicotinezakjes (ook wel bekend als snus) uit de handel gehaald. De verkoop hiervan is verboden als de zakjes 0,035 milligram of meer nicotine bevatten. “De zakjes zijn aangetroffen tijdens controles bij importeurs en groothandels.”

De meeste snus werd aangetroffen bij vier grote importeurs/groothandels.

Ook heeft de NVWA webshops en sociale media gecontroleerd, omdat bekend is dat jongeren vaak online snus kopen. “Na deze inspecties zijn negen Nederlandse websites en zes buitenlandse websites gestopt met de verkoop van snus aan Nederlandse consumenten. Daarnaast heeft de NVWA in 2022 tweehonderd Nederlandse accounts laten verwijderen op een groot social media platform omdat er via deze accounts snus werd aangeboden.”

De NVWA waarschuwt dat het gebruik van de nicotinezakjes ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, waaronder beschadiging aan het zenuwstelsel en hartritmestoornissen. “Het is daarom van cruciaal belang dat bedrijven die snus verkopen zich aan de wet houden en daarom blijft de NVWA risicogerichte inspecties uitvoeren.”