Ontsnapte herten leggen treinverkeer stil

Ontsnapte herten leggen treinverkeer stil

Geplaatst op 8 april 2023, om 18:56 uur

LELYSTAD – Een roedel herten heeft zaterdagmiddag het treinverkeer tussen Almere Oostvaarders en Lelystad Centrum urenlang ontregeld. De vijftien dieren uit natuurgebied de Oostvaardersplassen waren door een hek gebroken en het spoor op gelopen. Omdat het om zo’n grote groep ging, legde de NS het treinverkeer stil.

Een woordvoerder van Staatsbosbeheer zegt dat de herten zelf het hek hebben stukgemaakt, waarschijnlijk door ertegenaan te schuren. Ook kan het dat een dier met zijn gewei is vast komen te zitten en vervolgens het hek heeft omgetrokken.

De herten zijn volgens hem ook op eigen initiatief weer teruggekeerd, via zogeheten inspringplekken. Dat zijn verhogingen aan de buitenkant van het hek, die dieren kunnen gebruiken om terug het natuurgebied in te springen. Boswachters hebben zeven herten zien overspringen en nemen aan dat de andere dat voorbeeld zijn gevolgd. “We hebben het spoor nagelopen en ze zijn niet meer gezien”, zegt de woordvoerder. “Dit is de eerste keer dat ik dit heb meegemaakt.”

Een woordvoerster van de NS zegt eveneens dat het voorval “heel uniek” is. “We zien wel vaker dat dieren op het spoor lopen, maar zoveel, dat is nog nooit gebeurd.” Na ongeveer drie uur werd het treinverkeer hervat.

 

Door: ANP